Sute de eleve din Iran, otrăvite, pentru a se închide o şcoală de fete

Mai multe persoane au otăvit sute de eleve, în ultimele luni, la Qom, un oraş sfânt, important, situat în centrul Iranului, cu scopul de a obliga şcolile de fete să închidă.

Începând de la sfârşitul lui noiembrie, presa locală scrie despre otrăviri pe cale respiratorie a sute de fete, în vârstă de aproximativ zece ani, în şcoli din Qom.

Unele dintre fete au fost spitalizate o scurtă perioadă de timp.

Oraşul Qom, care se află la aproximativ 150 de kilometri sud de Teheran, este centrul studiilor religioase şiite în Iran.

Părinţii lor s-au adunat, la 14 februarie, de Valentine’s Day, în faţa sediului Guvernoratului oraşului, pentru a ”cere explicaţii” autorităţilor, potrivit agenţiei oficiale iraniene de presă Irna.

A doua zi, un purtător de cuvânt al Guvernului, Ali Bahadori Jahromi, a a anunţat că ”miniştrii Informaţiilor şi Educaţiei cooperează” în vederea stabilirii originii otrăvirilor.

În urma acestei anchete guvernamentale, ”adjunctul ministrului Sănătăţii Youness Panahi a confirmat în mod repetat, duminică, faptul că otrăvirea elevelor de la Qom a fost intenţionată”, anunţă Irna.

”S-a dovedit că anumiţi indivizi voiau ca toate şcolile, mai ales şcolile de fete, să fie închise”, a declarat Panahi.

Nicio arestare nu a fost anunţată.

Otrăvirea a fost cauzată de ”compuşi chimici disponibili şi nu de uz militar şi nu este nici contagioasă şi nici transmisibilă”, precizează el, fără să facă alte precizări.

Acest scandal are loc în contextul în care Iranul este zguduit de o contestare, după moartea, la 16 septembrie, a lui Mahsa Amini, în detenţia Poliţiei Moravurilor, care a acuzat-o de încălcarea codului vestimentar strict care obligă femeile să poarte vălul în public.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Cine este șeful de serviciu secret care s-a înrolat la AUR

Partidul lui George Simion a început să atragă ca un magnet o serie de rezerviști militari, iar de curând a făcut o achiziție de...
Eugen Teodorovici (INQUAM Photos Octav Ganea)

Un banner mai eficient decât diplomația română

Incidentul petrecut la meciul de fotbal dintre echipa naţională a României și o echipă a unei provincii din Republica Serbia (câștigat de noi cu...