Svante Pääbo: Premiul Nobel pentru Medicină din tată în fiu

Paleogeneticianul suedez Svante Pääbo a fost desemnat laureatul Premiului Nobel pentru Medicină pe anul 2022. Dar cine este Svante Pääbo?

O excepție în istoria Nobelurilor: geneticianul suedez Svante Pääbo, laureatul celei mai prestigioase distincții pentru lucrările sale privind omul de Neandertal, este el însuși fiul unui laureat al premiului Nobel pentru medicină acordat în urmă cu 40 de ani, transmite AFP.

Tatăl lui, Sune Bergström – laureat al Premiului Nobel pentru Fiziologie și Medicină în 1982 – își vedea fiul destul de rar. Svante Pääbo s-a născut în aprilie 1955 la Stockholm. El a venit pe lume în urma unei relații extraconjugale a biochimistului suedez Sune Bergström cu Karin Pääbo, o chimistă estoniană, mama lui Svante.

Pe lângă cercetările privind omul de Neanderthal, Svante Pääbo a descoperit existența unui alt strămoș distinct și necunoscut până atunci. Este vorba despre omul de Denisova, care trăia în Siberia și despre care nu se știm prea multe, inclusiv data dispariției lui.

După ce a fost atras de egiptologie în urma unei călătorii în Egipt împreună cu mama lui când era adolescent, Svante Pääbo se îndreaptă spre medicină, ca și tatăl său, la Universitatea din Uppsala, în nordul orașului Stockholm.

Am crescut într-un mister privind paternitatea, ca fiul născut în afara unei căsătorii a lui Sune Nergstrom, povestește Svante Pääbo în cartea sa ”Neandertal: în căutarea genomurilor pierdute”, publicată în 2014.

El studiază biochimia, virusurile și apoi revine la pasiunea din adolescență: mumiile. Această pasiune este cea care l-a condus la descoperirile care au uimit comunitatea științifică și marele public.

Din mostre prelevate de la mumii umane sau animale, el descoperă urme de ADN străvechi, adesea foarte degredate, chiar nedetectabile. În 1985, el a reușit să identifice aceste urme genetice în mumia unui copil, decedat în urmă cu 2.400 de ani.

În 2008, datorită unui fragment de os de la degetul mic descoperit în grota de la Denisova în Siberia, conținând ADN foarte bine conservat, Svante Pääbo și colegii lui de la Max Planck identifică o nouă specie umană, numită ”Omul de Denisov”. Descoperirea a făcut senzație.

La sfârșitul anilor 2000, el este spitalizat cu o embolie pulmonară. Atunci, el a realizat, încercând să înțeleagă ce i se întâmplă, că tatăl său a cercetat în 1943 heparina, un anticoagulant care i-a salvat viața, povestește el în cartea sa.

Svante Pääbo este căsătorit cu Linda Vigilant, cercetătoare și ea la Institutul Max Planck. Cuplul are doi copii.

Mai multe articole...

Cele mai noi articole

Ministrul Florin Barbu despre cerealele din Ucraina: „Autoritățile de control să...

Contrabanda cu cereale trebuie tratată ca orice altă încălcare a legii și pedepsită conform legislației românești, spune ministrul Agriculturii, Florin Barbu, care le cere...

Lovitură pentru Tudorel Toader: Liviu Maha este noul rector al Universității...

Lovitură grea pentru Tudorel Toader,  fostul ministru al Justiției, care a pierdut funcția de rector al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, fiind învins fără...