“Swipe” dreapta pentru dragoste: Lumea dating-ului online

Publicat: 09 apr. 2023, 09:00, de Simona Tanasescu, în Ultimă oră , ? cititori
“Swipe” dreapta pentru dragoste: Lumea dating-ului online

 Pot site-urile de dating să te ajute să-ți găsești adevărata dragoste? Este dating-ul online cheia care îți poate deschide ușa spre marea ta iubire?

În ultimii ani, relațiile digitale au devenit tot mai populare în România, iar site-urile de dating sunt o opțiune preferată de cele mai multe persoane care își caută parteneri online.

Dar cât de eficiente sunt aceste platforme în realitate?

Conform unui studiu realizat de compania de cercetare YouGov în 2021, 12% dintre românii care au fost într-o relație în ultimii 5 ani și-au cunoscut partenerul prin intermediul unui site de dating. Acesta este un procent relativ mic în comparație cu alte țări din Europa, cum ar fi Marea Britanie sau Franța, unde procentul este de 19% și, respectiv, 18%.

Cu toate acestea, eficiența acestor platforme poate fi subiectivă și poate depinde de mai mulți factori, inclusiv de modul în care utilizatorii își construiesc profilul și interacționează cu ceilalți membri ai comunității online. Astfel, site-urile de dating oferă o oportunitate excelentă persoanelor timide sau introvertite și care ar putea fi reticente în a se apropia de potențiali parteneri în viața reală. Mai mult, aceste platforme permit utilizatorilor să exploreze profilurile altor membri, să trimită mesaje și să facă cunoștințe online înainte de a decide să se întâlnească în persoană.

Pe de altă parte, unii utilizatori au raportat că aceste site-uri pot fi o sursă de frustrare și dezamăgire, deoarece există oameni care își construiesc profilurile în mod fals sau care nu sunt interesați să își găsească un partener serios.

Cu toate acestea însă, potrivit unui alt studiu realizat de către Match.com, unul dintre cele mai mari site-uri de dating din lume, peste 90% dintre utilizatorii săi au raportat că au fost mulțumiți de experiența lor pe platformă. În plus, majoritatea utilizatorilor care au găsit un partener prin intermediul site-ului au raportat că relația lor a durat cel puțin șase luni sau mai mult.

Ce ne sfătuiesc specialiștii?

Este important să aveți așteptări realiste, spun psihologii și, să fiți precauți atunci când interacționați cu oameni online, dar acest lucru nu trebuie să vă împiedice să explorați aceste opțiuni dacă sunteți interesat să vă găsiți un partener.