Tăblițele de lângă Buzău: străveche tentativă de fraudă electorală și ascensiunea Reginei Buzgăilor

Publicat: 08 iun. 2024, 08:00, de Radu Caranfil, în Pamflet , ? cititori
Tăblițele de lângă Buzău: străveche tentativă de fraudă electorală și ascensiunea Reginei Buzgăilor

Arheologii recidivează în Munții Buzăului: mii de tăblițe antice cu același nume! Într-un colț misterios al Munților Buzăului, unde vegetația sălbatică își împinge rădăcinile adânc în pământul milenar, echipele de arheologi români, japonezi și italieni au făcut o descoperire care a zguduit întreaga comunitate științifică. Într-o peșteră întunecată și umedă, protejată de trecerea timpului, au fost găsite mii de tăblițe antice. Fiecare dintre ele poartă același nume enigmatic: Bleorge Mimion.

O enigmă veche, o întrebare nouă

Acoperite de praf și erodate de secole de tăcere, aceste tăblițe de lut au fost găsite în toate colțurile Peșterii Jneapănului sau Jnapanului (cum mai este cunoscută). Imediat ce au fost scoase la lumină, întrebările au început să curgă: Cine era Bleorge Mimion? Ce rost aveau aceste tăblițe? Istorici, arheologi și lingviști s-au adunat pentru a dezlega misterul.

Ipoteze de senzație, provocări la speculație

Pe măsură ce specialiștii au început să analizeze tăblițele, imaginația a început să zboare în cele mai neobișnuite direcții. Unii au sugerat că tăblițele erau o formă antică de propagandă electorală, menită să susțină candidatura lui Bleorge Mimion într-o campanie politică primitivă. Alții au speculat că tăblițele erau un precursor al broșurilor electorale sau al tabloidului modern, repetând numele lui Bleorge pentru a-l face cunoscut în rândul maselor.

Un istoric a propus, curajos, ideea că Bleorge Mimion ar fi fost primul “influencer” din lume, iar aceste tăblițe erau, de fapt, străvechile forme de „follow” sau „like”, distribuite prin mesageri din sat în sat. O altă teorie care a încins pofta de speculații a fost aceea că tăblițele erau folosite ca un fel de spam antic, trimis prin intermediul unui sistem rudimentar de curieri, pentru a inunda comunitățile cu numele lui Bleorge.

Bleorge Mimion: liderul misterios

Însă, o ipoteză mai serioasă a început să prindă contur: tăblițele ar putea fi voturi antice ale unei populații străvechi, dedicate unui lider carismatic. Această civilizație necunoscută, botezată de profesorul Celestin Zbilțiu Poporul Buzgard, ar fi putut folosi tăblițele ca o metodă de votare într-un sistem politic primitiv. Bleorge Mimion ar fi fost candidatul preferat, susținut de o majoritate zdrobitoare.

Dar cine era, cu adevărat, Bleorge Mimion? Era un mare războinic, un înțelept venerat sau poate un șef de trib iubit? Povestirile care încep să se contureze sugerează că Bleorge ar fi fost un lider neobișnuit, capabil să câștige inimile și mințile oamenilor printr-o combinație de înțelepciune și carismă.

Incidentul cu Șoșodiceea

Pe lângă tăblițele ce poartă numele lui Bleorge Mimion, câteva artefacte intrigante au atras atenția cercetătorilor: tăblițele, ceva mai mari ca dimensiuni, cu imaginea unei femei războinice foarte corpolente, numită Șoșodiceea. Aceasta a părut la început a fi fost un fel de caricatură străveche sau o figură satirică în cultura Poporului Buzgard. Pe una dintre tăblițe, Șoșodiceea este înfățișată purtând o armură imensă, din cauza căreia abia se poate ține în picioare, fluturând un steag pe care este scris ceva ce ar putea fi tradus ca „Fără viteză americană! Fără tactică germană!„.

Interesant este că acest tip de tăblițe au fost descoperite, acum câțiva ani, și în mărginimea localității Făurei. Numele inscripționat este un pic diferit, Shoshodice, dar desenul reprezintă același personaj, cu aceeași armură greoaie, călare pe un vehicul care se aseamănă foarte mult cu bicicletele de azi.

Ipotezele antropologilor despre sistemul de vot al buzgarzilor

Descoperirea celor câteva mii de tăblițe cu inscripția „Bleorge Mimion” în peșterile din Munții Buzăului a deschis o fereastră fascinantă spre un capitol neexplorat al istoriei. Poporul Buzgard, cunoscut acum ca buzgarzii, pare să fi avut un sistem politic primitiv, dar sofisticat în felul său.

Votul prin tăblițe:

Se presupune că fiecare tăbliță reprezenta un vot în favoarea lui Bleorge Mimion. Fiecare membru al comunității ar fi putut sculpta sau grava numele candidatului preferat pe o tăbliță și apoi să o depună într-un loc desemnat pentru colectarea voturilor.

Propaganda antică:

Unele ipoteze sugerează că aceste tăblițe erau distribuite de susținătorii lui Bleorge Mimion pentru a consolida imaginea sa de lider iubit. Ar fi putut fi răspândite prin sate și așezări ca un fel de „publicitate” electorală primitivă.

Distribuția largă și repetarea numelui său ar fi servit să întărească memoria colectivă și să construiască un cult al personalității în jurul lui Bleorge Mimion.

Tăblițe comestibile:

O teorie inovativă sugerează că aceste vestigii de lut ar fi fost, de fapt, comestibile, asemănătoare unor biscuiți primitivi. Bleorge Mimion ar fi fost un brand popular de tăblițe comestibile, adorate de buzgarzi atât pentru gust cât și pentru valoarea lor simbolică. Consumul lor ar fi fost un act ritualic, prin care oamenii își arătau susținerea și respectul pentru liderul lor. În acest fel, tăblițele ar fi avut o funcție duală, atât politică cât și alimentară.

Această din urmă ipoteză este susținută de o parte a echipei de arheologi, care au ronțăit câteva tăblițe și au declarat, pentru postul de radio independent „Tălănguța Întorsurii” că „nu-s chiar așa de rele la gust„.

Apare ipoteza-șoc: frauda electorală!

În mijlocul dezbaterilor și teoriilor despre descoperirea de lângă Buzău, o ipoteză fascinantă și puțin neobișnuită a început să prindă contur. Potrivit expertului în conservare Trestiana Popolski, asistenta domnului Zbilțiu, „se sugerează că aceste tăblițe ar putea reprezenta dovada unei tentative de fraudă electorală din vremurile străvechi. Obiectivul? Manipularea voturilor pentru a împiedica ascensiunea la putere a Șoșodiceei, regina buzgăilor, un personaj notoriu pentru comportamentul său strident și ridicol„.

Doamna Popolski a rezumat, pentru săptămânalul „Cocostârcul buzoian”, esența acestei teorii incitante:

Regina Buzgăilor

În acea epocă, tribul buzgarzilor din zona actualului Buzău se pare că era în permanent contact cu triburile vecine, printre care se numărau și buzgăii, mai puțini la număr dar foarte agresivi, conduși de Șoșodiceea. Aceasta ar fi fost cunoscută pentru modul său belicos de a se purta, fiind maestră în imprecații războinice și scandaluri. Deși nu era apreciată pentru competența sa, ea reușea să stârnească teama și respectul printr-un comportament ostentativ și tumultuos. Conducea raiduri de jaf și cotropire prin curțile buzgarzilor gospodari, fugind, la adăpostul întunericului, cu găini amețite, măgari afumați, hamburgeri de viezure, ulei de jneapăn și butelcuțe de bere de cânepă.

Tăblițele și manipularea voturilor

Cercetătorii au descifrat o serie de simboluri pe tăblițele descoperite, care par să descrie un proces electoral. Unele dintre aceste simboluri sunt repetate în mod suspect, indicând posibilitatea unei tentative de fraudă. Se speculează că elitele conducătoare ale buzgarzilor au falsificat voturile pentru a preveni ascensiunea Șoșodiceei la putere.

Regina Șoșodiceea: un conducător temut

Șoșodiceea nu era un lider carismatic sau competent în sensul tradițional. Ea se remarca mai degrabă prin spectacolele sale belicoase și prin capacitatea de a-și intimida adversarii. Deși adesea se afla în situații ridicole, această regină a reușit să impună teama prin circul pe care îl provoca și prin talentul său de a lansa blesteme și insulte cu o forță inegalabilă. Lumea o accepta mai mult din teamă decât din respect sau apreciere autentică.

Tentativa de fraudă

Pentru a-și menține puterea și privilegiile, elitele buzgarzilor au recurs la măsuri disperate. Au creat multiple voturi false prin utilizarea tăblițelor, încercând să favorizeze un lider mai docil și mai ușor de controlat. Această manipulare a fost camuflată sub un strat de sacralitate și tradiție, pentru a masca adevărata intenție din spatele voturilor.

Consecințe și moștenire

Chiar dacă tentativa de fraudă a avut succes pe termen scurt, impactul pe termen lung a fost negativ. Diviziunile interne și conflictele au slăbit coeziunea tribului buzgarzilor. Istoricii speculează că, deși Șoșodiceea ar fi adus cu ea un stil de conducere tumultuos și haotic, frica pe care o inspira ar fi putut menține un anumit nivel de stabilitate prin coerciție. Spiritul Reginei Shoshodice, așa cum i se spune prin părțile Făureilor, este invocat și astăzi în ritualuri păgâne de nedescris. Este pomenit și în anumite blesteme străvechi, de nerostit.

Frauda electorală – Patrimoniu Național

Tradiția fraudei electorale pare să se fi păstrat până în zilele noastre. Ceea ce dovedește, încă o dată, continuitatea acestui popor prin veacuri. Uneltitul, mânăritul, cherchelitul, flecăritul, mermelitul, ciorditul, cârcotitul, moțăitul, sforăitul, șușotitul, măcăitul, găinăritul vin, toate, din străfundurile unor timpuri peste care poporul nostru a trecut greu, cu mari sacrificii. E bine să știm de unde venim, cine suntem și, mai ales, încotro ne îndreptăm!

În timp ce explorăm acest nou mister, redevenim martorii bogăției și diversității trecutului nostru. Fiecare descoperire aduce cu ea noi întrebări și provocări. Cine a fost Bleorge Mimion și de ce era atât de venerat? Cum a influențat el destinul Poporului Buzgard? Dar Șoșodiceea și buzgăii? Și ce putem învăța noi, cei din prezent, din această poveste fascinantă?

Să săpăm, să săpăm, să săpăm!

Descoperirea din Munții Buzăului ne amintește că istoria noastră este plină de surprize. Cu fiecare piatră ridicată și cu fiecare tăbliță descoperită, ne apropiem tot mai mult de a înțelege viața și cultura celor care au trăit înaintea noastră. Și, poate, într-o zi, vom dezvălui pe deplin povestea lui Bleorge Mimion, Șoșodiceea, a buzgarzilor și buzgăilor. Dar până atunci, să continuăm să săpăm, să cercetăm și să ne minunăm de secretele pe care ni le oferă trecutul nostru.