Tabloul „Sfântul Sebastian” semnat de El Greco, motiv de dispută între România și Prințul Paul în instanțele din New York
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2023/03/printul-paul.jpg)
Statul român se luptă în instanțele din New York pentru a recupera tabloul „Sfântul Sebastian”, semnat de El Greco și evaluat la până la 9 milioane de dolari, în timp ce Paul-Philippe al României susține că este moștenitorul legitim al operei și se opune cererii formulate de autorități.
Tabloul a ajuns la New York
Lucrarea, pictată între 1610 și 1614 și deținută inițial de Carol I, face obiectul unui litigiu internațional în care România își susține dreptul de proprietate, pe baza testamentului regelui Carol I, care cerea ca tabloul să rămână „pentru totdeauna și de-a întregul în Țară”, relatează Mediafax.
„Paul-Philippe al României a intentat primul proces împotriva casei de licitații Christie’s, pretinzând un drept de proprietate asupra tabloului în calitate de moștenitor direct al lui Carol al II-lea. În realitate, tabloul a fost lăsat moștenire statului român”, a declarat Alexandru Stănescu, partener al firmei Lexters, care reprezintă România alături de Nixon Peabody LLP și De Baecque Bellec Avocats.
Casa de licitații Christie’s a cerut includerea statului român în proces, invocând procedura de interpleader, iar România a cerut respingerea acesteia în iunie 2025. Paul-Philippe s-a opus, susținând că statul român ar fi renunțat la imunitatea sa suverană, ceea ce avocații României consideră nefondat.
Tabloul, scos din ţară de Mihai I
În documentele depuse în instanță, Paul-Philippe afirmă că tabloul ar fi fost scos ilegal din țară de regele Mihai I în 1947, în timp ce mama sa era grav bolnavă și nimeni din familie nu se putea opune. Acesta susține că, anterior, Mihai ar fi fost sprijinit de naziști să transporte în străinătate picturi din colecția lui Carol al II-lea, folosind vagoane blindate către Italia.
„În seara zilei de 12 noiembrie 1947, Mihai și personalul său au încărcat două vagoane de marfă cu bunuri valoroase, inclusiv Sfântul Sébastien, la gara de lângă Castelul Peleș. Bunurile au fost descărcate la Geneva și transferate unui director al băncii UBS din Zurich”, se arată în dosar.
În decembrie 1948, acele bunuri apăreau în inventarul băncii, cu pictura lui El Greco printre cele mai importante obiecte depozitate.
România continuă să susțină că lucrarea îi aparține de drept, urmând să răspundă poziției lui Paul în prima săptămână a lunii august.