Tabloul “The Death of Charles Darwin” de Adrian Ghenie, adjudecat la Sotheby’s. Pentru ce sumă

Tabloul “The Death of Charles Darwin”, ulei pe pânză de Adrian Ghenie, datat 2013, a fost adjudecat, sâmbătă, la Sotheby’s Hong Kong, pentru 54.920.000 de dolari HK (6.097.000 de euro).

Tabloul a fost expus în 2013 la galeria Pace din New York şi a fost achiziţionat de aceasta de la proprietarul actual. „The Death of Charles Darwin” (2013) de Ghenie se numără printre cele mai sofisticate portrete cu evoluţionistul britanic, fiind apreciat atât de critică, cât şi de public. „Din 2006, Ghenie a cunoscut o ascensiune meteorică pe scena artistică internaţională, devenind unul dintre principalii pictori ai generaţiei sale”, potrivit Sotheby’s.  Explorând ideea de „sine” şi de identitate în pânzele sale din 2010, Ghenie include în formele recognoscibile figuri istorice – Adolf Hitler, Vladimir Lenin şi Vincent Van Gogh.
Ghenie este interesat de concepțiile greșite ale darwinismului social

Criticul și curatorul Mark Gisbourne explică în nota din catalogul licitației: ”Pentru Ghenie, celebrul om de știință evoluționist britanic reprezintă o altă mare figură ”înainte și după”: există o viziune asupra lumii înainte de Darwin și o altă viziune asupra lumii după aceea”. Mai exact, Ghenie este interesat de concepțiile greșite ale darwinismului social și de noțiunea de „supraviețuire a celui mai bine adaptat” care a evoluat din ideile sale de teorie evoluționistă, folosite pentru a confirma abuzurile grave în domeniile eugeniei, degenerării și teoriilor eredității”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole