Talibanii au preluat controlul asupra aeroportului din Kabul, dar se confruntă cu multiple crize economice și sociale

Publicat: 01 sept. 2021, 08:00, de Aurel Drăgan, în Internațional , ? cititori
Talibanii au preluat controlul asupra aeroportului din Kabul, dar se confruntă cu multiple crize economice și sociale
Aeroportul din Kabul gol

Talibanii au sărbătorit marți retragerea militară americană din Afganistan, reiterând că vor relații diplomatice bune cu Washingtonul. Plecarea ultimelor avioane au fost urmărite de luptătorii afgani și însoțite de focuri de armă pentru a sărbători victoria, notează Euronews.

Liderii talibani au traversat ulterior pista aeroportului, flancați de luptătorii de elită Badr au insurgenților, pentru a-și marca victoria.

„Lumea ar fi trebuit să-și fi învățat lecția și acesta este momentul plăcut al victoriei”, a spus purtătorul de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid, într-un flux live postat de un militant.

Luptatorii talibani și-au drapat steagurile albe deasupra barierelor de la aeroport, în timp ce alții au păzit partea civilă a aerodromului. În interiorul terminalului, câteva zeci de valize și bagaje au fost lăsate împrăștiate pe podea, aparent lăsate în urmă în haos. Haine și încălțăminte erau, de asemenea, împrăștiate.

După 20 de ani am învins americanii„, a spus Mohammad Islam, un gardian taliban la aeroportul din provincia Logar, care leagă o pușcă Kalashnikov. „Au plecat și acum țara noastră este liberă”. „Este clar ce vrem. Vrem Sharia (legea islamică), pace și stabilitate”, a adăugat el.

Mohammad Naeem, un purtător de cuvânt al biroului politic al talibanilor din Qatar, a lăudat în mod similar preluarea într-un videoclip online marți devreme.

„Slavă Domnului că toți ocupanții au părăsit țara noastră complet”, a spus el, felicitând luptătorii referindu-se la ei ca mujahedeen sau războinici sfinți. „Această victorie ne-a fost dată de Dumnezeu. S-a datorat 20 de ani de sacrificiu de către mujahedeen și liderii săi. Mulți mujahedini și-au sacrificat viața. „

Economie și sănătate

Dar sărbătorile ar putea fi de scurtă durată, întrucât talibanii se confruntă cu multiple crize. Săptămâna trecută, un atac sinucigaș al Statului Islamic la o poartă a aeroportului a ucis cel puțin 169 de afgani și 13 membri ai serviciului SUA. De asemenea, grupul jihadist a lansat șase rachete spre aeroport luni.

Economia – deja una dintre cele mai sărace din lume – se află în dezordine, întrucât fondurile internaționale esențiale au dispărut după preluarea puterii de către talibani.

Atât FMI, cât și Banca Mondială au suspendat plățile. UE și Germania au înghețat fonduri de dezvoltare către țară – în valoare de peste un miliard de euro în următorii șapte ani – până când vor spune că talibanii pot îndeplini anumite condiții, în special în ceea ce privește drepturile omului.

Majoritatea miliardelor de dolari pe care Afganistan le deține în rezerve străine sunt în America, forțând moneda afgană să se deprecieze. Băncile au implementat controale de retragere a banilor cash, iar funcționarii publici din toată țara spun că nu și-au primit salariul de câteva luni.

De asemenea, grupul a cerut SUA și aliaților lor să nu evacueze „experții afgani”, sugerând că se tem de un exod de creiere. Per total, 123.000 de persoane au fost evacuate din țară între 14 și 31 august, majoritatea afgani care au lucrat cu comunitatea internațională în ultimele două decenii.

Echipamentele medicale rămân insuficiente, în timp ce mii de oameni care au fugit din fața talibanilor trăiesc în condiții mizerabile. De asemenea, o secetă majoră a afectat aprovizionarea cu alimente a țării, făcând importurile sale și mai importante și crescând riscul de înfometare a oamenilor.

Diplomați greu de condus

Talibanii vor avea, de asemenea, dificultăți în a forma relații diplomatice solide, în ciuda faptului că un purtător de cuvânt a reiterat marți că vor „relații bune” cu Washingtonul.

Grupul celor mai mari șapte țări industrializate a subliniat, în urma unui summit extraordinar săptămâna trecută, că vor „judeca părțile afgane după acțiunile lor, nu prin cuvinte” și că talibanii „vor fi responsabili pentru acțiunile lor de prevenire a terorismului, în special asupra drepturilor omului cele ale femeilor, fetelor și minorităților și căutării unei soluții politice incluzive în Afganistan.”

Legitimitatea oricărui viitor guvern depinde de abordarea pe care o adoptă acum pentru a-și respecta obligațiile și angajamentele internaționale pentru a asigura un Afganistan stabil„, a adăugat G7, care cuprinde Canada, Franța, Germania, Japonia, Marea Britanie și SUA.

Talibanii au căutat să-și îmbunătățească imaginea, promițând că nu vor exista repercusiuni împotriva afganilor care au lucrat cu comunitatea internațională și le-a permis femeilor să continue să lucreze „în cadrul legislației islamice”. De asemenea, au spus că vor aduce la zero producția de opiu – din care și-au obținut o mare parte din veniturile din ultimii 20 de ani.

În timpul guvernării sale brutale din 1996 până în 2001, regimul taliban a fost recunoscut doar de Pakistan, Arabia Saudită și EAU.