Talibanii l-au ucis pe purtătorul de cuvânt al guvernului când era la rugăciune

Publicat: 07 aug. 2021, 19:30, de Eliza Popa, în Internațional , ? cititori
Talibanii l-au ucis pe purtătorul de cuvânt al guvernului când era la rugăciune

Talibanii au cucerit vineri prima capitală provincială afgană şi l-au asasinat pe principalul purtător de cuvânt al guvernului de la Kabul, dând două lovituri importante administraţiei sprijinite de Occident.

Potrivit Reuters, un purtător de cuvânt al poliţiei din provincia Nimroz a declarat că Zaranj, capitala provincială, a căzut în mâinile islamiştilor din cauza lipsei întăririlor de la guvern.

Insurgenţii au cucerit zeci de districte şi puncte de trecere a frontierei în ultimele luni şi au pus presiune asupra mai multor capitale provinciale, printre care Herat în vest şi Kandahar în sud, în contextul în care trupele străine se retrag din ţară. Zaranj este prima capitală provincială care a căzut în mâinile talibanilor de când SUA au încheiat un acord cu talibanii în februarie 2020 privind retragerea trupelor americane. O sursă locală a declarat că talibanii au cucerit birourile guvernatorului, cartierul general al poliţiei şi o tabără din apropierea graniţei cu Iranul.

Surse talibane susţin că aceştia sărbătoresc victoria şi că această cădere a Zaranj va ridica moralul luptătorilor lor din alte provincii. Un comandant taliban a declarat sub protecţia anonimatului că această cucerire are o importanţă strategică, întrucât provincia se află la frontiera cu Iranul.

Un afront pentru drepturile omului

Acesta este începutul şi veţi vedea cum alte provincii cad în mâinile noastre foarte curând„, a spus el. La Kabul, atacatori talibani l-au ucis pe Dawa Khan Menapal, şeful Centrului media şi de informare al guvernului, un asasinat dintr-o serie menită să slăbească guvernul ales democratic al preşedintelui Ashraf Ghani.

Într-o postare pe Twitter, însărcinatul cu afaceri american Ross Wilson a afirmat că este întristat şi dezgustat de moartea lui Menapal, pe care l-a numit prieten şi a spus că a furnizat informaţii de încredere tuturor afganilor.

Aceste crime reprezintă un afront pentru drepturile omului şi libertatea de exprimare a afganilor”, a spus el.