Țânțarul-tigru, care transmite febra dengue, a ajuns și în România

Publicat: 12 iun. 2024, 20:48, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Țânțarul-tigru, care transmite febra dengue, a ajuns și în România
țânțari infecție West Nile deces județul Suceava

Țânțarul-tigru, care transmite febra dengue a ajuns și în țara noastră, după ce a fost depistat în aproape în toată Europa.

Mai precis, țânțarul-tigru a fost depistat în: Austria, Bulgaria, Croația, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Malta, Portugalia, România, Slovenia și Spania, potrivit ECDC. De asemenea, a fost detectat și în Belgia, Cipru, Cehia, Țările de Jos și Slovacia.

Țânțarul-tigru asiatic, aedes albopictus, despre care se crede că este cea mai invazivă specie de țânțari din lume, se răspândește acum în toată Europa din „tabăra de bază” din sudul Europei.

Febra dengue este endemică în peste 100 de țări din întreaga lume, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), cu peste șase milioane de cazuri și 7.000 de decese raportate anul trecut.

Cel mai mare număr de cazuri apar în Bangladesh, Malaezia, Thailanda și Vietnam.

Majoritatea cazurilor europene de febră dengue sunt de import, respectiv aduse de persoane care au călătorit în India,Thailanda, Malaezia, Egipt, Bangladesh.

Simptome

Potrivit DSP Timiș, unele persoane infectate pot dezvolta simptome asemănătoare gripei. Caracteristicile clinice ale febrei dengue variază în funcţie de vârsta pacientului: sugarii şi copii mici pot avea febră cu erupţii; copii mai mari si adulții pot avea fie o febră ușoară sau boala clasică, cu debut brusc cu febră mare, dureri de cap severe, dureri oculare, dureri articulare şi musculare şi erupţii cutanate.

Unii pacienţi pot prezenta dureri în gât, inflamarea faringelui și conjunctivei, grețuri, vărsături și anorexie. Pot apărea uşoare manifestări hemoragice, cum ar fi sângerare de nas și gingii, petesii etc. Însă acestea nu sunt manifestări comune, ele anunțând, de fapt, o formă clinică severă de boală. Forma severă (febra dengue hemoragică) este o complicatie potențial mortală, care se caracterizează prin febră mare (de 41 ° C), care poate fi însoțită de convulsii, mărirea ficatului, insuficienţă circulatorie, hemoragii severe și insuficiență de organ.

Anul trecut, au fost înregistrate opt incidente de infecții multiple în Franța, patru în Italia și două în Spania