Țară cu probleme: Preşedinte anchetat pentru difuzarea de informaţii false

Publicat: 05 aug. 2021, 23:00, de Eliza Popa, în Internațional , ? cititori
Țară cu probleme: Preşedinte anchetat pentru difuzarea de informaţii false

Un judecător al Curţii Supreme din Brazilia a ordonat deschiderea unei anchete împotriva preşedintelui Jair Bolsonaro pentru difuzarea de informaţii false.

Aceasta după atacurile sale constante şi fără dovezi împotriva sistemului electoral al ţării, relatează AFP. Judecătorul Alexandre de Moraes a luat această decizie în urma unei cereri a Tribunalului Superior Electoral (TSE), care a anunţat luni deschiderea unei anchete împotriva şefului statului pentru “abuz de putere politică şi economică în aceste atacuri împotriva sistemului de vot electronic şi legitimitatea alegerilor din 2022”.

Insultă, defăimare şi denunţare calomnioasă

Magistratul a precizat că ancheta Curţii Supreme va încerca să stabilească dacă liderul de extrema dreaptă se face vinovat de “insultă, defăimare şi denunţare calomnioasă” în special. “Preşedintele republicii a insinuat practicarea de acte ilegale din partea membrilor Curţii Supreme,utilizând mijloacele de difuzare în masă a informaţiilor false prin reţelele de social media pentru a compromite puterea judiciară şi a pune în pericol independenţa sa”, a subliniat judecătorul Morales în decizia sa, la care AFP a avut acces, potrivit Agerpres.

Ancheta se va concentra în special pe o transmisie în direct de mai mult de două ore pe Facebook în cadrul căreia preşedintele Bolsonaro a denunţat joia trecută fraude în sistemul electronic de vot în vigoare din 1996, fără să prezinte vreo dovadă.

Bolsonaro a lansat totodată critici vehemente la adresa mai multor judecători ai Curţii Supreme, vizându-l în special pe Luis Roberto Barroso, care este şi preşedintele TSE. Barroso fusese deja catalogat drept “imbecil” de către Bolsonaro într-un discurs luna trecută, în care a pus la îndoială corectitudinea viitoarelor alegeri prezidenţiale din 2022.