Țara europeană care nu mai recomandă vaccinarea anti-Covid nici chiar celor cu risc ridicat

Publicat: 10 apr. 2023, 07:30, de Florentin Lucaniuc, în Internațional , ? cititori
Țara europeană care nu mai recomandă vaccinarea anti-Covid nici chiar celor cu risc ridicat

Oficiul Federal de Sănătate Publică din Elveția spune acum că „în principiu, nu este recomandată nicio vaccinare împotriva COVID-19 pentru primăvara/vara 2023”.

De asemenea, nici persoanelor desemnate cu risc ridicat nu li se recomandă să se vaccineze împotriva COVID-19, potrivit autorităților.

Oficialii pun schimbarea de atitudine în fața coronavirusului pe numărul mare de cetățeni care au primit un vaccin și care se bucură de imunitate naturală.

„Aproape toată lumea din Elveția a fost vaccinată, iar cei care au contractat virusul acum s-au recuperat. Prin urmare, sistemul lor imunitar a fost expus la coronavirus. În primăvara/vara anului 2023, virusul va circula probabil mai puțin. Variantele actuale de virus provoacă boli destul de ușoare”, spun oficialii elvețieni din domeniul sănătății.

Potrivit autorităților, persoanele cu risc crescut (cei cu vârsta de peste 65 de ani și femeile însărcinate) pot primi un vaccin, după consultarea medicului. În asemenea cazuri injecția trebuie administrată la cel puțin șase luni după ultima injecție sau la cel puțin șase luni după ultima infecție cu COVID-19.

Deoarece vaccinurile nu mai sunt recomandate, costurile lor nu mai sunt acoperite de guvern. Iar cei care optează pentru a se vaccina vor plăti o taxă.

Cei cu risc ridicat care primesc o vaccinare recomandată de medic nu vor trebui să plătească, deoarece vaccinarea va fi acoperită de asigurarea de sănătate.

Decizia Elveției vine după o serie de decizii similare luate de alte țări care au încetat să mai recomande vaccinarea împotriva COVID-19.

De exemplu, Anglia a retras recomandările de a se face doza de rapel pentru persoanele sănătoase cu vârsta mai mică de 50 de ani, în timp ce Danemarca a încetat vaccinarea aceleiași populații în 2022.

Organizația Mondială a Sănătății a declarat în martie că țările ar trebui să ia în considerare factori precum eficiența costurilor atunci când stimulează vaccinarea.

„Impactul asupra sănătății publice al vaccinării copiilor și adolescenților sănătoși este mult mai mic decât beneficiile stabilite ale vaccinurilor esențiale tradiționale pentru copii”, a declarat organizația.