Țările care rămân fără populație: Mai bine să fii sclav afară pe 2.000 de euro decât acasă pe 300 de euro

Publicat: 04 ian. 2022, 07:30, de Laura Macovei, în Internațional , ? cititori
Țările care rămân fără populație: Mai bine să fii sclav afară pe 2.000 de euro decât acasă pe 300 de euro

România nu e singura țară din care tinerii, dar și cei la a doua vârstă, pleacă în străinătate pentru un trai mai bun, dacă se poate spune astfel. O întâmplare asemănătoare se petrece și în satele și orășelele din Balcani, de unde tinerii pleacă în număr mare în străinătate pentru a munci.

Oamenii pleacă în căutarea unei vieți mai bune în țări mai prospere, în special în Europa de Vest, lăsând în urma lor populații îmbătrânite.

Macedonia de Nord și-a pierdut un sfert din populație

La 30 de ani de când țara a devenit independentă, aproximativ 600.000 de macedoneni trăiesc în străinătate, arată datele oficiale. În ultimele două decenii, mica națiune și-a pierdut 10% din populație și acum mai are doar 1,8 milioane de oameni.

Macedonenii care au luat drumul străinătății au ajuns la concluzia că e mai bine să muncești acolo, departe de casă, pe 2.000 de euro, decât pentru 300 de euro acasă. „Mai bine să fii sclav afară pe 2.000 de euro decât acasă pe 300 de euro”, spun adesea macedonenii.

Emigrația este o problemă pentru orice țară din lume, dar mai ales pentru țările mici, cu populație mică. Dacă mai mult de un sfert din cei 2,4 milioane de locuitori părăsesc țara, atunci ar trebui să fii serios îngrijorat de acest fenomen”, atrage atenția Apostol Simevski, directorul Institutul macedonean de Statistică.

Tinerii nu mai au niciun fel de entuziasm să rămână într-o țară care le oferă puține posibilități.

„E tot mai greu. Suntem blocați într-un sistem disfuncțional și este greu să reconstruim unitatea pentru a încerca să creăm ceva mai bun. Aceasta este situația, pentru că sunt multe nedreptăți, disfuncționalități și este foarte greu să pornești de la zero și să aduci o îmbunătățire”, spune Sofia Getova, o tânără activistă.

Lipsa locuințelor pentru tineri este, de asemenea, o mare problemă. Tinerii de aici pleacă foarte târziu de acasă de la părinți, formează familii târziu. Ei cred că emigrând pot grăbi lucrurile, că își pot atinge mai repede obiectivele emigrând, că pot avea o familie și vieți mai bune”, explică un alt tânăr, Bojan Nikolov.

Croația, o altă victimă

Deși un interes turistic, din 2013, de la aderarea la Uniunea Europeană, 250.000 de croați au plecat, iar populația de puțin peste 4 milioane de locuitori s-a redus cu aproape% la sută într-un deceniu.

În municipiul Brestovac, problema emigrării este foarte mare și s-a agravat de la intrarea noastră în Uniunea Europeană. Dar nu doar plecarea în alte țări UE este problema, ci și exodul spre zone urbane mai mari din Croația”, arată Igor Cancar, tehnician medical.

Problema emigrării este majoră, pentru că pleacă mai ales tinerii, cei care sunt în putere și pot munci, iar rezultatul este o populație îmbătrânită”, subliniază Zeljko Glavic, primarul orașul Pozega din Croația.

Serbia

Sute de mii de oameni au lăsat în urmă și Serbia pentru o viață în străinătate, mai ales după războaiele din anii 1990 care au lovit economia. Potrivit estimărilor, în ultimii 20 de ani, sârbilor le-au plecat 10.000 de medici.

De asemnea, în Albania, 1,7 milioane de oameni ( 37% din populație), au plecat din țară în ultimele trei decenii.