Care sunt țările europene care au cei mai puțini reprezentanți în instituțiile UE

Publicat: 26 ian. 2021, 20:00, de Raluca I. Heroiu, în Internațional , ? cititori
Care sunt țările europene care au cei mai puțini reprezentanți în instituțiile UE

Funcțiile din instituțiile europene sunt în mare parte ocupate de către vestici. La polul opus,  statele din Europa centrală și de est au cei mai puțini reprezentanți în instituțiile Uniunii Europene.

Conform unui studiu citat de Politico, aproximativ 90% din funcțiile din instituțiile UE sunt ocupate de către vestici. Asta arată practic că cetățenii din centrul și din estul Europei sunt subreprezentați.

Raportul European Democracy Consulting analizează 72 de instituții, organisme și agenții ale UE, cu numiri în funcții datând din 1952 până în prezent și conchide că birocrația europeană este caracterizată de „lipsă de reprezentare și diversitate”.

Analiza instituțiilor europene

  • Est-europenii dețin doar 2,7% din funcții (sau 13 numiri) în întreaga perioadă studiată. 
  • Europenii care locuiesc în centrul continentului au deținut 2,3% din roluri (sau 11 numiri) din 1952.
  • Europenii din vest au deținut 61,3% din funcții (294)
  • Sud-europenii aproximativ 27 la sută (129)  
  • Europenii din nordul continentului au deținut aproximativ 7%.
  • Peste 32% dintre vest-europenii din instituțiile europene au fost numiți în funcții de conducere. Procentajul scade la 18% pentru nordul Europei și la zero la sută pentru Europa centrală.

European Democracy Consulting (EDC) include în „Europa de nord” ca Suedia, Finlanda și Danemarca, „Europa de vest” – Irlanda, Franța, Olanda, Belgia, Germania și Austria, „Europa centrală” – Cehia, Slovacia, Ungaria, Croația și Slovenia, „Europa de est” – Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România și Bulgaria și „Europa de sud” – Portugalia, Spania, Italia și Grecia.