Țările Europene cu cele mai mari creșteri salariale. România, în top trei!

Publicat: 14 mai 2025, 23:00, de Alice Călin, în ECONOMIE , ? cititori
Țările Europene cu cele mai mari creșteri salariale. România, în top trei!
Sursa foto: freepik.com

Poate părea surprinzător, însă România se numără printre țările europene cu cele mai mari creșteri salariale în 2024. Datele publicate de OECD și Eurostat arată că, deși salariile au crescut în aproape toate cele 32 de țări analizate, doar în câteva dintre acestea au depășit inflația, însemnând câștiguri reale pentru angajați.

Cele mai mari creșteri, în estul Europei

Conform Euronews, Turcia a înregistrat cea mai mare creștere salarială reală din Europa, cu aproximativ 15,5% față de anul anterior. Deși inflația în această țară a atins 58,3%, salariile brute nominale au crescut cu aproape 83%, ceea ce înseamnă un câștig real semnificativ. Totuși, opoziția politică din Turcia și foști oficiali ai institutului național de statistică contestă datele privind inflația. Aceștia susțin că datele ar fi manipulate iar în realitate inflația ar fi mult mai mare.

România urmează pe locul doi în clasament, cu o creștere reală a salariilor de 14,3%, susținută de o majorare de 20,9% și o rată a inflației de 5,8%. Bulgaria ocupă locul al treilea, cu o creștere reală de 9,2%. Pe următoarele locuri sunt Malta (9%), Ungaria (8,9%), Letonia (8,4%), Polonia (7,8%) și Lituania (7,2%).

Țările din sudul Europei au înregistrat creșteri mai modeste. Italia doar 2,7% urmată de Grecia (1,7%), Spania (1,9%) și Cipru (2,1%). Aceste valori sunt peste media Europei de Vest, dar mult sub cele raportate în țările din est.

Sursa foto: Euronews / Cresteri salariale brute 2024

Sursa foto: Euronews / Cresteri salariale brute 2024

Creșteri salariale lente în marile economii și scăderi în nordul Europei

Dintre cele mai mari economii europene, Germania a raportat un avans de 2,2%, Marea Britanie a înregistrat o creștere de 1,6%, iar Franța a avut o evoluție mai slabă, cu doar 0,7%.

Patru țări au raportat scăderi ale salariilor reale anul trecut. În Belgia, puterea de cumpărare a scăzut cu 1%. Finlanda a raportat o scădere de 0,9%, Islanda de 0,7%, iar Luxemburg o reducere de 0,4%. Mai mult, Finlanda fost singura țară unde a scăzut inclusiv salariul nominal, chiar dacă doar cu 14 euro pe an.

Aceste schimbări vin după doi ani în care salariile reale au scăzut în majoritatea țărilor OECD. Creșterile înregistrate în 2024, mai ales în estul Europei, arată o redresare semnificativă și o recuperare a puterii de cumpărare.

Trebuie menționat, însă că toate aceste calcule se referă la salariul brut al angajaților.