Tatuajele și efectele lor puternice asupra sistemului imunitar

Publicat: 06 apr. 2024, 22:35, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Tatuajele și efectele lor puternice asupra sistemului imunitar

Tatuajele, ca de altfel orice intervenție cu un instrument străin de organism, dau un semnal putenic la nivelul sistemului imunitar.

De fapt, ce se întâmplă cu pigmenții din cernelurile folosite atunci când se confruntă cu celulele sistemului imunitar. Se știe că pielea reprezintă prima barieră de protecție a corpului în fața agenților din mediu. Fiecare am simțit pe propria piele ce se întâmplă atunci când ne tăiem sau, de exemplu, ne  înțeapăm cu o așchie. Sistemul imunitar se mobilizează rapid și la locul cu pricina pielea se umflă, se înroșește și e fierbinte. Evident,  tatuajul provoacă o reacție imună mult mai puternică, dacă ținem seama că acul care conține o cerneală se mișcă de aproximativ 180 de ori înainte și înapoi, în câteva secunde.

”După un tatuaj este normal să apară o reacție inflamatorie. Zona este roșie, dureroasă și umflată. Acest lucru se datorează acțiunii neutrofilelor polinucleare (globule albe, specializate în bacterii și ciuperci), trimise de către sistemul imunitar care a detectat o anomalie. Dar această reacție se va diminua, inflamația se va estompa și pigmenții vor rămâne în derm ”, explică dr. Nicolas Kluger, dermatolog la Spitalul Universitar Helsinki din Finlanda și responsabil cu consultația „tatuaj” la Spitalul Bichat din Paris, citat de Sciences et Avenir.

Tatuajele și ganglionii

Pe baza ultimelor studii, specialiștii spun că în parte cerneala folosită la tatuaj poate rămâne în piele, dar în același timp poate migra și spre alte zone ale corpului.

”Tatuajele de pe brațe pot elibera pigment în ganglionii limfatici axilari (la axile), cele de pe picioare în ganglionii limfatici inghinali (în zona inghinală) și tatuajele de pe spate pot elibera pigment aproape peste tot, deoarece rețeaua limfatică este foarte dezvoltată ”, explică dr. Kluger. Acești ganlioni limfatici, chiar și colorați de pigmenți, sunt în regulă. ” Nu se întâmplă nimic, nu vedem o infecție recurentă. Dacă ganglionul începe să se umfle mult timp după tatuaj, acest lucru se poate fi consecința altor factori decât tatuajul, în special limfom sau cancer . Un risc de care „trebuie ținut seama și care impune imediat consult medical. Iar cu privire la riscul de cancer din cauza tatuajului, încă nu a fost găsită nicio legătură”, mai precizează dr. Kluger.

Totuși, ”există un caz foarte rar de tumoră, keratoacantom, o tumoare reactivă după traumatism, care apare în principal pe cerneluri roșii. Acestea sunt îndepărtate chirurgical”,  aduagă dr Kluger.