Tatuatorii se tem pentru afacerea lor din cauza unei noi reglementări UE și a restricțiilor din perioada pandemiei

Publicat: 06 ian. 2022, 10:00, de Magda Marincovici, în Business , ? cititori
Tatuatorii se tem pentru afacerea lor din cauza unei noi reglementări UE și a restricțiilor din perioada pandemiei

Tatuatorii, artiștii care ”desenează” pe piele sau cei care fac tatuaje, indiferent cum îi numim, ei sunt foarte supărați din cauza noii reglementări a UE care interzice folosirea multor substanțe chimice din compoziția unor cerneluri.

Acești artiști spun că, odată cu noua reglementare UE, potrivit căreia sunt interzise mii de substanțe chimice folosite în tatuaje, afacerile lor sunt grav afectate.

Noile restricții au intrat în vigoare săptămâna aceasta (marți) și se referă la o listă de substanțe chimice care pot provoca mutații genetice, cancere, alergii etc.

Tatuatorii subliniază că aceste cerneluri nu pot fi înlocuite atât de ușor și s-ar putea ca altele să nu aibă efectul dorit de clienți. De asemenea, tatuatorii mai spun că noua reglementare UE se adaugă la lungul șir de restricții impuse în cei doi ani de pandemie.

„Coronavirusul, cu lunile de închideri, ne-a zdruncinat foarte tare”, observă tatuatorul, Sebastian Makowski din Hamburg, citat de BBC.  El a declarat  unei agenții de presă germane că acese schimbări echivalează cu o interdicție parțială a afacerii sale.

Reacții după un tatuaj

”UE estimează că până la 12% dintre europeni au un tatuaj, iar procentul ar putea fi dublu în cazul adulților tineri. Numai în Germania se estimează că una din cinci persoane are un tatuaj, în timp ce în Belgia, guvernul crede că 500.000 de tatuaje noi sunt imprimate în fiecare an”, transmite BBC.

Cercetătorul german în dermatologie Wolfgang Bäumler a declarat pentru revista Die Zeit că el și colegii săi au chestionat 3.400 de persoane și au descoperit că două treimi s-au plâns de reacții declanșate imediat după un tatuaj, iar 6% au raportat probleme timp de câteva săptămâni.

Pe de altă parte, industria tatuajelor susține că nu există dovezi clare care să arate legătura directă între tatuaje și cancer și se teme că reglementările ar putea duce la creșterea ofertei de tatuaje pe piața neagră.