Taxele bisericești se plafonează în Oltenia

Publicat: 25 apr. 2023, 11:30, de Mariana Olteanu, în ACTUALITATE , ? cititori
Taxele bisericești se plafonează în Oltenia

Taxele bisericești se plafonează în Oltenia. Anunțul a fost făcut de Consiliul Eparhial al Arhiepiscopiei Craiovei, care a hotărât un plafon maxim pentru slujbe. Astfel, oamenii vor ști concret ce sumă  trebuie să scoată din buzunar pentru o cununie, un botez sau o înmormântare.

Hotărârea luată în cadrul Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Craiova privind stabilirea cuantumului contribuțiilor de cult a fost transmisă către toate parohiile.

„S-a hotărât stabilirea unui plafon maxim în ceea ce privește contribuțiile credincioșilor pentru slujbele de cununie, botez și înmormântare la nivelul tuturor parohiilor din cuprinsul Sfintei Arhiepiscopii a Craiovei, după cum urmează:

a. Cununie: maxim 600 de lei;

b. Botez: maxim 500 de lei;

c. Înmormântare: 500 de lei (incluzând aici și slujbele de până la 40 de zile”, se arată în adresa transmisă preoților parohi.

Totodată, aceștia au fost înștiințați că „este interzisă condiționarea oficierii slujbei înmormântării de plata oricărei taxe sau contribuții benevole fixate de organismele parohiale, ca donații din partea familiei pentru întreținerea bisericii parohiale (…) mai ales în cazul familiilor sărace“.

Decizia a stârnit controverse în rândul enorașilor. O parte dintre aceștia consideră că prin această decizie nu se vor mai percepe la slujbe tarife foarte mari.

 „Sunt preoți care îți spun, când ai nevoie de ei pentru o slujbă, să dai cât vrei, cât poți. Dar, tu știi foarte bine că nu poți să dai 5 – 10 lei. Eu cred că e foarte bine că s-a dat această decizie. Acum nu vor mai putea să ceară 1.500 de lei la o nuntă, de exemplu. Verișoara mea atât a plătit”, a declarat Luminița Todorescu din Craiova.

”Se sărise calul prea mult. Sper ca preoții să respecte decizia Arihiepiscopiei”, a declarat Marica.

„La o înmormântare un preot a cerut 1000 de lei unor părinți care-și înmormântaseră copilul, la alta preotul nu a acceptat niciun leu. Depinde cât de oameni sunt. Oricum, mă bucur că Arhiepiscopia a luat această decizie”, a declarat Sorina Croitoru, din Craiova.

Totodată, o parte dintre enoriahi sunt de părere că această decizie nu se va respecta.

„Dintotdeauna, în foarte multe parohii de oraș prețul acestor slujbe depășește lejer sume din patru cifre. În mediul rural, situația stă altfel. Bătrânii merg la biserică, dar nu au bani să cotizeze lunar așa cum mulți preoți pretind. Iar când au un necaz în familie, popa îi rupe.

Nu de puține ori s-a întâmplat ca rudele unei persoane decedate să fie obligate să achite sume exagerate, considerate cotizații pe mai mulți ani, pentru ca preotul să fie de acord să oficieze slujba de înmormântare. La noi în familie s-a întâmplat un astfel de caz. Nu cred că hotărârea asta va schimba ceva. La fel vor proceda”, a fost declarat Laurențiu Simion din Craiova pentru Adevarul.