Tehnologie pentru un viitor îndreptat către natură

Publicat: 18 nov. 2022, 15:11, de Aurel Drăgan, în ESENȚIAL , ? cititori
Tehnologie pentru un viitor îndreptat către natură

Pe măsură ce natura se deteriorează, la fel se întâmplă și calitatea vieții oamenilor. Raportul WWF Living Planet 2022 a constatat că, din 1970, populațiile globale de animale sălbatice au scăzut cu 69%, scrie Giorgia Epicoco, Senior EU Public Affairs Manager, Huawei Technologies.

Restaurarea zonelor umede, munților, pădurilor, ecosistemelor marine și a speciilor pe care le găzduiesc este vitală pentru stoparea pierderii biodiversității, în timp ce se abordează dubla criză a acesteia – schimbările climatice.

În Europa, agricultura și silvicultura nesustenabile, extinderea urbană și poluarea se află în fruntea listei pentru o scădere drastică a biodiversității Europei. Aproximativ 81% din habitatele din UE sunt în stare proastă, ceea ce face ca Uniunea să realizeze că conservarea naturii trebuie să fie un pilon esențial în cadrul Pactului Verde al UE.

În iunie 2022, Comisia Europeană a adoptat o propunere de lege pentru restaurarea naturii, prima lege cuprinzătoare de acest gen la nivel continental, prin care solicită restaurarea a habitatelor și speciilor specifice. Se așteaptă ca statele membre ale UE să prezinte Comisiei Europene planuri naționale de restaurare și, în termen de doi ani, să arate cum vor îndeplini obiectivele.

Colaborarea este calea de urmat

Cooperarea dintre guverne, companiii și terți este, fără îndoială, modalitatea de a promova realizarea țintei. Prin urmare, în Europa, companiile și instituțiile financiare sunt încurajate să ia măsuri pentru integrarea biodiversității și a modelelor de afaceri pozitive pentru natură.

La Huawei, credem că tehnologia are puterea de a genera tranzițiile digitale și cele ecologice. Inovația este forța motrice din spatele potențialului tehnologiei de monitorizare și protecție a naturii. În Europa și la nivel global, Huawei lucrează cu organizații de protecție a mediului și parteneri la proiecte care urmăresc să exploreze utilizarea TIC pentru a proteja pădurile, zonele umede și oceanele și pentru a restabili natura.

Suntem dornici să construim un ecosistem de cooperare pentru a continua să dezvoltăm și să implementăm soluții pozitive pentru natură și să solicităm industriei în general pentru o colaborare și rezultate mai ample.

În 2022, Huawei s-a alăturat Platformei UE Business @ Biodiversity, un forum unic pentru a discuta legăturile dintre afaceri și biodiversitate la nivelul UE. Astfel, am fost onorați să participăm la Summitul european pentru afaceri și natură din 2022 de la Bruxelles.

Conducând sustenabilitatea socială și de mediu, am prezentat soluțiile noastre TECH4ALL și am discutat despre cum să extindem rolul TIC și impactul pe care îl are asupra refacerii naturii, alături de un grup de experți de la UNEP-Centrul Mondial de Monitorizare a Conservării, Wildlife Conservation Society, Landbanking. Group, S&P Global Sustainable și Capitals Coalition.

Tehnologia digitală permite conservarea biodiversității

Soluțiile tehnologice Huawei pentru conservarea naturii și a vieții sălbatice au fost implementate în UE din 2021 în trei ecosisteme tipice: păduri, oceane și zone umede. O abordare de jos în sus și colaborativă i-a permis lui Huawei să-și pună soluțiile la dispoziția ecosistemelor naturale și a comunităților locale.

Inovația are potențialul de a se extinde și de a se reproduce în mai multe scenarii, inclusiv în sectoare precum agricultura.

Pe coasta de sud a Irlandei, unde trăiesc o treime din cetaceele lumii, Huawei a colaborat cu ORCA Ireland – Asociația de Cercetare și Conservare a Oceanului – din martie 2021 pentru a implementa tehnologie acustică alimentată de microfoane subacvatice autonome și AI.

Cercetătorii pot acum să înregistreze balenele și să analizeze cantități mari de date pentru a înțelege distribuția cetaceelor, comportamentul acestora, tendințele sezoniere și modul în care poluarea fonică perturbă ecosistemul marin, optimizând în cele din urmă planificarea spațiului marin și construirea de zone protejate.

În plus, soluția este fiabilă și rezistentă la schimbările atmosferice, ajutând cercetătorii în colectarea datelor chiar și în timpul iernii. Integrarea soluțiilor TIC în domeniu poate ajuta la îmbunătățirea calității muncii și la crearea unui cămin mai sigur pentru balenele și delfinii.

Aoos în Grecia

În Cheile Aoos din Grecia, exploatarea forestieră ilegală și braconajul au devenit dificil de controlat din cauza terenului aspru și a resurselor umane și financiare limitate, amenințând tot mai mult supraviețuirea caprelor balcanice și a altor animale sălbatice.

Huawei a cooperat cu Rainforest Connection (RFCx) din ianuarie 2021 pentru a asigura monitorizarea în timp real a habitatului caprelor folosind sistemul Nature Guardian. Acestea sunt dispozitive audio alimentate cu energie solară care pot detecta sunetele ambientale într-o zonă de 7 km2, inclusiv sunetele amenințărilor directe la adresa faunei sălbatice, împușcăturile braconierilor și drujba tăietorilor ilegali de lemne, oferind un „scut acustic” pentru capră.

Pierderea biodiversității pare adesea o îngrijorare la nivel înalt de care comunitățile locale ar putea să nu fie conștiente, dar Gardienii au oferit comunității locale o sursă de încredere care le ține la curent cu activitățile ilegale în desfășurare, ceea ce i-a încurajat pe oameni să contribuie în mod proactiv la protejarea parcului lor național.

WWF Italia

În Italia, unde se află cea mai bogată biodiversitate din Europa, pierderea habitatelor, braconajul și schimbările climatice au pus cel puțin 250 de specii locale în pericol de dispariție.

Huawei și-a unit forțele cu RFCx și WWF Italia pentru a implementa 10 dispozitive Guardian în rețea și 45 de dispozitive Audiomoth offline în trei situri de oaze: Laguna Orbetello și Lacul Burano din Grosseto și Craterul Astroni din Napoli.

O caracteristică arhitecturală interesantă a craterului Astroni este că un zid îl înconjoară pentru a ține departe braconierii. Dar sunetele de amenințări, cum ar fi împușcături sau motoare, rămân încă neobservate până când sistemul acustic a fost instalat pentru a le prelua în timp real și a le transmite printr-o rețea interpretată de AI analytics.

Când AI recunoaște sunetul unei amenințări, platforma trimite o alertă telefoanelor gardienilor care pot investiga aproape în timp real și pot asigura intervenția promptă. Implementarea sistemului Nature Guardian oferă, de asemenea, oportunitatea de a îmbunătăți colaborarea om-mașină în cazul în care eforturile de conservare sunt valorificate și maximizate prin utilizarea tehnologiilor avansate.

Maximizarea potențialului tehnologiilor de a construi reziliența

Pe lângă combaterea pierderii biodiversității, tehnologiile și soluțiile inovatoare sunt folosite pentru a aborda criza sa dublă – schimbările climatice. Între 1990 și 2020, o suprafață mai mare decât UE a fost pierdută din cauza defrișărilor, UE găzduind aproximativ 10% din pierderile globale.

Pentru a lupta împotriva acestei crize duble, Parlamentul European cere acum companiilor să se asigure că produsele vândute în UE nu provin din terenuri defrișate sau degradate. Dar acțiunea climatică nu este condusă doar de adaptare, ci și de atenuare; adoptarea tehnologiilor avansate poate contribui la atingerea obiectivelor generale ale Acordului de la Paris.

Grecia are 3,62 milioane de hectare de pădure naturală, extinzându-se pe 27% din suprafața sa de teren. Protejarea pădurilor vechi este vitală, deoarece acestea dețin mult mai mult carbon decât pădurile mai tinere, ajutându-ne să ne protejăm de propriile noastre emisii de combustibili fosili.

Huawei a făcut echipă cu start-up-urile locale pentru a implementa tehnologii de ultimă oră cu senzori și drone pentru detectarea incendiilor forestiere și trimiterea de avertismente la timp în singura pădure veche rămasă din Syngrou Estate.

Și în Elveția, implementăm tehnologie bazată pe blockchain împreună cu partenerii noștri pentru a asigura transparența și eficiența măsurătorilor de CO2 în Parcul Național Elvețian. Împreună cu Lista Verde IUCN și Fundația Porini, a fost implementat un MODEL 3D pentru a asigura acuratețea măsurării CO2 a fiecărui copac, ceea ce permite finanțarea măsurilor de biodiversitate.

Creșterea impactului

Cu soluții inovatoare și cazuri de succes disponibile, există întotdeauna o provocare comună cu care se confruntă întreaga industrie: cum să obțineți scalabilitate și creștere.

Deci, în primul rând, ar trebui creată sinergie între guverne, întreprinderi și terți pentru a permite un efect multiplicator. Nicio companie nu poate face față singură tuturor cerințelor tehnologice și tehnice. Există diverse scenarii care necesită modelare, soluții și abordări diferite.

Aici, guvernele au, de asemenea, un rol esențial în identificarea provocărilor și nevoilor locale și în stabilirea cerințelor în colaborare cu societățile civile locale, institutele de cercetare și specialiștii în conservarea naturii. Există companii care pot furniza împreună tehnologii accesibile și fiabile care, în special pentru protecția biodiversității, pot suporta vulnerabilitatea condițiilor meteorologice.

În al doilea rând, colaborarea intersectorială este necesară pentru a stimula inovația și pentru a proteja și nu afecta ecosistemele naturale. De exemplu, experții TIC care dezvoltă și implementează soluții Tech4Nature trebuie să devină conștienți de problemele ecologice, în timp ce conservatorii naturii trebuie să cunoască potențialul tehnologiilor precum AI în conservarea naturii.

În cele din urmă, sustenabilitatea financiară este, de asemenea, un pilon care trebuie abordat. Raportul State of Finance for Nature de la UNEP constată că aproximativ 113 miliarde de dolari pe an sunt în prezent transferate în soluții bazate pe natură (folosind 2020 ca an de bază).

Raportul arată că investițiile ar trebui să se tripleze cel puțin până în 2030 dacă lumea dorește să atingă obiectivele privind schimbările climatice, biodiversitatea și degradarea terenurilor.

Impactul asupra mediului

În timp ce o afacere trebuie să realizeze că profiturile și impactul asupra mediului sunt compatibile, finanțarea publică poate motiva companiile să dezvolte tehnologia definitiv. Pentru a realiza Strategia UE pentru biodiversitate 2030, investițiile ar trebui direcționate către locurile în care se obțin rezultate pozitive în natură, pentru a menține impulsul pe termen lung.

Dar întreprinderile pot începe, de asemenea, să încorporeze metrici coordonate pentru a măsura performanța biodiversității și pentru a integra biodiversitatea ca parte a modelului lor de afaceri.

Cu sprijinul cadrelor de reglementare standardizate implementate de-a lungul întregului lanț valoric și baze de date și metodologii pentru măsurarea riscurilor și oportunităților de mediu, comunitatea noastră poate restabili în sfârșit natura și poate garanta o dezvoltare durabilă, așa cum s-a afirmat la European Business Nature Summit 2022.