Tehnologie SF. Chinezii captează energie din spațiul cosmic și o transformă în electricitate

Publicat: 09 mart. 2023, 21:15, de Florentin Lucaniuc, în Internațional , ? cititori
Tehnologie SF. Chinezii captează energie din spațiul cosmic și o transformă în electricitate

Prototipul testat de chinezi captează energie solară de la mare distanţă de sol, o transformă în fascicule de microunde şi o transmite prin aer către o staţie de recepţie aflată la sol, unde poate fi convertită în electricitate.

Tehnologia permite trimiterea energiei de la doar 55 de metri distanţă de sol, cercetătorii speră că această tehnologie va putea fi extinsă pentru a furniza energie de la panouri solare amplasate pe orbita Pământului, scrie gadgetreport.ro.

Cercetătorii chinezi au afirmat, într-un comunicat de presă, că echipa de cercetare din spatele modelului a efectuat recent teste în faţa unui grup de experţi externi, care au verificat succesul sistemului la 5 iunie.

Pentagonul a dezvoltat un panou solar în spațiu care poate trimite energie oriunde pe Pământ

Și americanii lucrează la o astfel de tehnologie menită să aducă energie din spațiu. Cercetătorii care lucrează pentru Pentagon au testat cu succes un panou solar de dimensiunea unei cutii de pizza proiectat ca prototip pentru un viitor sistem care să trimită electricitate din spațiu oriunde pe Pământ.

Panoul denumit Antena Fotovoltaică de Radiofrecvențe (PRAM) a fost lansat pentru prima dată în mai 2020 la bordul dronei X-37B a Pentagonului pentru a converti lumina solară în electricitate.

Drona face o buclă în jurul Pământului odată la fiecare 90 de minute și panoul este proiectat să utilizeze cel mai eficient lumina din spațiu. Panoul nu trece prin atmosferă motiv pentru care reține și lumina albastră, făcându-l mai puternic decât cele de pe Pământ.

Lumina albastră se dispersează la intrarea în atmosferă, motiv pentru care cerul pare albastru.

„Captăm o tonă de lumină în plus doar datorită acestui lucru”, afirmă Paul Jaffe, unul dintre dezvoltatorii proiectului.

Ultimele experimente arată că panoul de 30×30 centimetri este capabil să producă 10 wați de energie transmisibilă, potrivit lui Jaffe.

Cantitatea este suficientă pentru a alimenta o tabletă însă proiectul își propune lansarea unui sistem de panouri care, dacă va fi suficient de extins, ar putea revoluționa atât modul în care este generată electricitatea cât și cel în care aceasta este distribuită în colțurile izolate ale Pământului.

Energia solară din spațiu ar putea depăși ce produc centralele clasice

Jaffe afirmă că sistemul ar putea contribui la cele mai mari rețele de alimentare cu electricitate de pe glob.

„Potrivit unor viziuni energia solară generată în spațiu ar putea să o depășească pe cea produsă în cele mai mari centrale de astăzi – multipli gigawați – așadar suficient pentru un oraș”, susține acesta.

Unitatea nu a trimis încă electricitate direct pe Pământ însă tehnologia a fost deja demonstrată.