Televiziunea de stat rusă: Al Treilea Război Mondial și armele nucleare, frecvent pomenite

Televiziunea de stat rusă difuzează de mai multe zile declarații ale unor analiști prezenți în platouri, potrivit cărora al Treilea Război Mondial este foarte aproape și Rusia va utiliza armele nucleare din dotare pentru a se apăra, subliniază BFMTV.com.

”Fie pierdem în Ucraina, fie începe al Treilea Război Mondial. Cred că posibilitatea unui al Treilea Război Mondial este mai realist”, a declarat la Russia1, miercuri, Margarita Simonian, șefa canalului de știri rus Russia Today, interzis în Uniunea Europeană.

Potritiv acestei jurnaliste ruse pro-Kremilin, în repetate rânduri criticată pentru participarea ei la propaganda Moscovei, ideea că totul se termină printr-un atac nuclear mi se pare scenariul cel mai probabil, spre marea mea uimire, dar este inevitabil”. O declarație la care prezentatorul răspunde: ”Dar vom merge în paradis” .

Pe același canal, joi, în emisiunea ”60 de minute”, un analist invitat în platou nu a ezitat să propună folosirea armelor Sarmat – noile rachete balistice ruse, care pot transporta până la zece focoase nucleare și să ”radă” o țară de mărimea Franței. Prezentatorul a vrut să se asigure că invitatul vorbește serios în condițiile în care lansarea unei asemenea rachete ar însemna că nimeni nu ar mai supraviețui. Dar invitatul și-a întărit afirmațiile, spunând ceva despre un nou început, ca ”pe o pagină albă”.

Și asta în timp ce în platou se expuneau timpii necesari unei asemenea rachete pentru a lovi o capitală europeană: de la Kaliningrad la Berlin – 106 secunde, la Londra – 202 secunde, explica prezentatorul, arătând apoi o hartă pe care erau trasate traiectoriile acestor rachete către diferite destinații europene.

De altfel, asemenea amenințări și avertismente referitoare la un al Treilea Război Mondial sunt frecvent făcute în platourile televiziunii ruse. ”Operațiunea specială rusă în Ucraina s-a transformat în ceea ce se poate ușor califica al Treilea Război Mondial; este destul de clar, declara la jumătatea lunii aprilie, la ”60 de minute”, Olga Skabeieva, în timp ce unul dintre invitații săi cerea să se bombardeze Kievul.

Dar este dificil de știut în ce măsură aceste discursuri,  care cer o escaladare a războiului, fac parte din propaganda Kremlinului, dintr-o cacealma vizând țările occidentale care susțin Ucraina, pentru ca acestea să nu mai ajute Kievul, precizează BFMTV.com. Vladimir Putin a lăsat să planeze îndoială privind folosirea acestor arme.

Cert este că CIA a atenționat asupra riscului de război nuclear declarând, la mijlocul lunii aprilie, că acestă amenințare nu ar trebui ignorată.

 

Mai multe articole...

Cele mai citite articole