Tendințe de urmărit în 2024: de la celule solare la filme cu supereroi

Publicat: 26 dec. 2023, 08:30, de Cristian Matache, în ACTUALITATE , ? cititori
Tendințe de urmărit în 2024: de la celule solare la filme cu supereroi

Unele tendințe pe care le vom urmări anul viitor vor fi doar distractive, în timp ce altele pot schimba lumea.

Uneori, cel mai bun mod de a urmări unele tendințe este să le reprezentați pe o diagramă. Iată o selecție de valori remarcabile pe care merită să le urmăriți în 2024, de la tehnologia celulelor solare la filme cu supereroi. Unele sunt doar distractive, în timp ce altele pot schimba lumea, scrie The Economist.

Tendințe de urmărit: Va scădea și mai mult costul lansării rachetelor pe orbită?

Costul lansării navetelor în spațiu a scăzut în ultimul deceniu, o consecință directă a dezvoltării de rachete reutilizabile de către SpaceX, compania de lansare de rachete fondată de Elon Musk. Racheta sa Falcon 9 are o treaptă de amplificare reutilizabilă, care poate trimite o sarcină utilă în drum spre orbită și apoi se întoarce pe Pământ, aterzând fie pe uscat, fie pe o navă dronă. Nu aruncarea amplificatorului, care costă zeci de milioane de dolari, ci reutilizarea lui de până la 15 ori, a redus costurile de lansare, iar SpaceX transportă acum mai mult pe orbită decât restul lumii la un loc. Dar costurile de lansare ar putea scădea în curând și mai mult, dacă două noi rachete vor efectua zboruri de succes în 2024. Prima este Starship a SpaceX, cea mai mare rachetă construită vreodată, care este complet reutilizabilă și poate transporta până la 150 de tone pe orbită, de zece ori mai mult decât Falcon 9. Dar fii atent și la Neutron, o nouă rachetă reutilizabilă de la Rocket Lab, un startup rival. Acesta își propune să fie competitiv pe baza costului pe kilogram cu Falcon 9, dar pentru încărcături mai mici.


Un robot de jucărie cu vânt care ține un balon în formă de inimă
imagine: olivier heiligers

Tendințe de urmărit: Entuziasmul pentru chatboții AI este în declin?

imagine: the economist

Chat GPT a atras 100 de milioane de utilizatori în două luni de la lansarea sa în noiembrie 2022, dar vizitele utilizatorilor au atins apogeul la jumătatea anului 2023 și de atunci s-au stabilizat. Acest lucru poate indica un semnal de entuziasm pentru chatbot în general. Sau poate doar semnala faptul că utilizatorii au devenit mai exigenți și au trecut la alți chatboți care sunt mai potriviti pentru anumite sarcini. O altă posibilitate este ca scăderea de la jumătatea anului să fie rezultatul vacanțelor școlare: urmăriți dacă cifrele cresc din nou la sfârșitul anului 2023.


Tendințe: Vor decola celulele solare perovskite?

imagine: the economist

Majoritatea celulelor fotovoltaice sunt fabricate din siliciu și convertesc lumina solară în electricitate cu o eficiență de aproximativ 23%. Celulele perovskite, care folosesc alte elemente dintr-o anumită structură cristalină, costă mai mult, dar oferă o eficiență mai mare: peste 25% și peste 30% atunci când sunt combinate într-o celulă „tandem” cu siliciu. Deci cheltuiala suplimentară poate merita, mai ales în situațiile în care spațiul este îngust. Firmele din America, Marea Britanie, Coreea de Sud și Suedia își propun să înceapă să vândă celule perovskite în 2024.


Tendințe: Când sursele regenerabile vor depăși cărbunele?

imagine: the economist

Sursele regenerabile de energie, cum ar fi energia solară și eoliană, vor depăși în curând centralele pe cărbune pentru a deveni cea mai mare sursă unică de energie electrică din lume, potrivit Agenției Internaționale pentru Energie (AIE). Dar cand? După ce a spus anterior că va fi în 2025, AIE consideră acum că s-ar putea întâmpla în 2024, „ca urmare a ritmului accelerat al adăugărilor de capacitate din surse regenerabile” și „aplatizării generării de energie electrică din cărbune”. Adoptarea surselor regenerabile în Europa a fost accelerată de războiul din Ucraina: țările UE au adăugat 41 de gigawați (GW) de capacitate solară în 2022 și se așteaptă să adauge peste 50 GW în 2023. China a adăugat 107 GW de capacitate solară în 2022, aproximativ echivalent cu toată capacitatea existentă în America și se așteaptă că va adăuga capacitatea solară a două Americi în 2023. Între timp, utilizarea cărbunelui pentru generare a crescut cu 1,7% în 2022, deoarece prețurile ridicate la gaze naturale au determinat comutarea cărbunelui. Dar se preconizează că utilizarea cărbunelui în Europa și America în 2023 și 2024 va scădea brusc, mai mult decât compensând o ușoară creștere în Asia.


Tendințe: Filmele cu supereroi vor reveni?

imagine: the economist

În 2023, filmele cu supereroi au fost umbrite de „Barbie”, a cărei eroină plastică s-a luptat cu schimbări frecvente de garderobă, mai degrabă decât cu puteri supraomenești, și de „Oppenheimer”, un film biografic al unui om non-superou (dar foarte inteligent). Au urmat multe speculații cu privire la faptul că apetitul pentru filme nesfârșite cu supereroi de la Marvel și imitatorii săi s-a răcit. Scena este astfel pregătită pentru o confruntare în 2024, când lansările de supereroi includ „Captain America: Brave New World”, „Deadpool 3” și două spin-off-uri de Spider-Man, „El Muerto” și „Madame Web”. Ei se confruntă cu „Mickey 17”, continuarea lui Bong Joon Ho la „Parasite”; „Challengers”, drama de tenis a lui Luca Guadagnino; „It Ends with Us”, bazat pe cartea lui Colleen Hoover; și „Gladiator 2”, continuarea lui Ridley Scott la epopeea sa din 2000. Să înceapă bătălia.


Se va scumpi ceașca ta de cafea?

imagine: the economist

Consumul de cafea depășește acum producția, potrivit Organizației Internaționale a Cafelei. Decalajul s-ar putea mări în 2024: vremea extremă din Brazilia la sfârșitul anului 2023 poate reduce recoltele de fasole arabica , în timp ce El Niño amenință să scadă producția de fasole robusta din Indonezia. Producătorii de cafea ar putea avea nevoie să ia în considerare cultivarea în noi zone pe măsură ce planeta se încălzește și să încurajeze băutorii de cafea să îmbrățișeze o a treia specie, numită liberica , care este mai tolerantă la căldură.


Va fi eradicată poliomielita sălbatică?

imagine: the economist

2024 ar putea fi primul an fără poliomielita sălbatică. Pakistanul și Afganistanul sunt ultimele țări în care boala este endemică. Cazurile s-au diminuat (graficul arată numărul de cazuri, nu mii sau milioane) și sunt limitate la zone geografice mici. Programele de eradicare au șanse mari de a elimina virusul sălbatic în următoarele luni. Accentul se îndreaptă spre eliminarea unei noi forme de boală, poliomielita derivată din vaccin, care este în creștere.


O mașină care se conduce singur care s-a izbit de un stâlp de indicatoare
imagine: olivier heiligers

Va întoarce robotaxis-ul?

imagine: the economist

După multe hype în urmă cu cinci ani, planurile pentru robotaxie cu auto-conducere au fost amânate și reduse, deoarece eliminarea erorilor din tehnologie s-a dovedit mai dificilă decât se aștepta. Dar de atunci au făcut progrese liniștite, distanța dintre „dezangajări” (greșeli care necesită intervenția unui șofer de siguranță) crescând în industrie și lansările comerciale în mai multe orașe. Vor urma mai multe în 2024. Dar încrederea americanilor în mașinile care se conduc singure a scăzut pentru al doilea an consecutiv în 2023, potrivit unui sondaj realizat de JD Power. Oamenii care au mers într-unul au fost însă mai pozitivi. Întrebarea pentru 2024 este: poate robotaxis să se îmbunătățească mai repede decât se înrăutățește percepția asupra lor?


Un laptop în partea de sus a unei scări conectat la un mouse în partea de jos
imagine: olivier heiligers

Va deveni util calculul cuantic?

O cursă este în desfășurare pentru a valorifica legile înfricoșătoare și contra-intuitive ale fizicii cuantice pentru a construi un nou tip de computer. Pentru unele sarcini, un computer cuantic ar putea depăși orice mașină non-cuantică care ar putea fi construită vreodată, fulgerând prin calcule în criptografie, chimie și finanțe. Dar când va ajunge o astfel de mașină utilă?

imagine: the economist

O măsură a capacității unui computer cuantic este numărul său de biți cuantici sau qubiți. Dar mașinile existente, care implementează qubiții în diferite moduri, toate au un defect fatal: stările cuantice delicate de care depind „se decoerează” după o fracțiune de secundă. Termenul „decohere” se referă la procesul de decoerență cuantică sau decoerență cuantică. Acest fenomen este fundamental în domeniul fizicii cuantice și se referă la pierderea coerenței cuantice într-un sistem cuantic, adică pierderea abilității sistemului de a menține starea cuantică coerentă sau nedistrusă.

O măsură mai bună poate fi așa-numita „volum cuantic” (QV), care depinde de „lățimea” unui computer (numărul său de qubiți) și de „adâncimea” acestuia (numărul de operațiuni pe care le pot efectua înainte de decoerare). Un computer cu 14 qubiți care este capabil să execute 14 operațiuni se spune că are un qv de 2 la puterea de 14 sau 16.384.

QV-ul maxim atins crește constant, dar volumul necesar pentru a efectua operațiuni utile, nu doar teste la scară mică, rămâne neclar. IBM, un lider în domeniu, și-a stabilit un obiectiv QV de 2 la puterea de 100. La fel ca inteligența artificială, care a dezamăgit timp de zeci de ani înainte de succesul său brusc și spectaculos, calculul cuantic este probabil să treacă de la inutil la omniprezent foarte repede— de îndată ce cercetătorii își dau seama cum să mărească volumul.


Tendințe: Va continua să crească numărul loviturilor de stat?

Loviturile de stat au revenit, și în special în Africa subsahariană, după o pauză din anii 2010. Puteți merge de la Marea Roșie la Atlantic în întregime în țările care au avut lovituri de stat în ultimii trei ani. Din 18 tentative de lovituri de stat din 2021, nouă au reușit. Loviturile de stat tind să aibă loc din unul dintre cele două motive: fie o prăbușire a securității, ca în Niger și Mali, unde generalii pretindeau că restaurează ordinea; sau atunci când un lider nepopular ajunge la putere, ca în Gabon.

imagine: the economist

Instabilitatea din Sahel nu dă semne de scădere, așa că sunt posibile noi lovituri de stat. Dar unde? Analiștii de la BMI, o firmă de cercetare, consideră că Sudanul de Sud prezintă cel mai mare risc, urmat de Republica Centrafricană, o mare parte din care nu mai este sub controlul guvernului. SBM Intelligence, o firmă nigeriană, consideră că șansele sunt cele mai mari în Republica Democrată Congo. Și fii cu ochii pe Guineea Ecuatorială, care este condusă de cel mai vechi lider al Africii, Teodoro Obiang Nguema Mbasogo, acum în vârstă de 81 de ani. O criză de succesiune ar putea declanșa o lovitură de stat.


Tendințe: Când va prelua China conducerea în exporturile de mașini?

Trecerea la vehiculele electrice (EV) a remodelat industria auto. În multe privințe, vehiculele electrice au mai multe în comun cu smartphone-urile pe roți decât cu vehiculele cu motor cu combustie; conțin mai puține părți mobile și sunt mecanic mult mai puțin complexe. Producătorii actuali, care excelează la construirea de motoare și cutii de viteze, și-au pierdut avantajul competitiv. 

imagine: the economist

În 2024, China va depăși Germania și Japonia pentru a deveni cel mai mare exportator de mașini din lume, determinată de cererea de vehicule electrice. Desigur, exporturile de mașini din China includ o mulțime de vehicule produse de Tesla, o firmă americană, în fabrica sa din China. Dar Tesla, cel mai mare producător de vehicule electrice din lume , va fi depășit de BYD, o firmă chineză, care va vinde mai multe vehicule, atât în ​​China, cât și la nivel global.