Teodorovici, acuzaţii explozive la adresa lui Raed Arafat: “Dacã tovarãşii de la Parchet vor sã afle, sã citeascã stenograme din Guvern”


Fostul ministru al Finanţelor, Eugen Teodorovici, a declarat în podcastul “Puterea Cuvântului”, realizat sãptãmânal de ziarul Puterea, cã Raed Arafat este principalul vinovat de tragedia recentã de la Crevedia, în care au fost rãniţi cel mai mare numãr de pompieri din istoria recentã a României şi din acest motiv ar trebui schimbat de cãtre prim-ministru.

Teodorovici a lansat, totodatã, grave acuze la adresa secretarului de stat din MAI, lãsând sã se înţeleagã cã la un moment dat, acesta ar fi “aranjat” o procedurã de achiziţie publicã privind achiziţia de ambulanţe pentru IGSU, dovadã fiind stenogramele din Guvern de la acea vreme.“Unele tragedii puteau fi evitate. De fiecare dată ne invocã proceduri. Adicã nişte hârtii. Pãi hârtiile acelea le face mama?”


Tedorovici considerã cã “Raed Arafat este vinovat de toate tragediile recente şi trebuia dat afarã din prima zi în care a fost numit”. “Toate tragediile din ultimii ani, fie cã vorbim de accidentele din Munţii Apuseni sau de la Techirghiol, de Colectiv şi mai nou de Crevedia, au fost cauzate de impotenţa profesionalã a domnului Arafat de a acţiona. Unele tragedii puteau fi evitate. Dânsul vine şi de fiecare data ne invocã proceduri. Adicã nişte hârtii. Pãi hârtiile acelea le face mama? Nu le face domnia sa? Nu e domnia sa numãrul unu în ţara aceasta, fiind lãsat de politicieni sã-şi facã de cap? Lãsând la o parte chestiunile din spatele cortinei, mã uit la ce se petrece atunci când se întâmplã o tragedie. Şi este evident cã la ultima tragedie de la Crevedia a greşit procedural şi nici mãcar nu îl chemi sã dea explicaţii? Chiar dacã nu ar fi el principalul vinovat, te uiţi şi observi cã sunt prea multe tragedii, prea multe explicaţii şi prea puţine dovezi de vitejie, de îndeplinire a atribuţiilor pe care le avea”, a acuzat Eugen TeodoriviciAcuzaţii grave privind activitatea lui Arafat


Acesta a susţinut cã a avut “experienţe personale” cu Raed Arafat când a fost ministru, atunci când şeful IGSU s-a opus în privinţa achiziţionãrii de elicoptere pentru fiecare judeţ, care sã fie folosite în caz de urgenţe sau de cutremur major, inclusiv pe timp de noapte.
Întrebat dacã în perioada mandatului sãu de ministru al Finanţelor a avut vreun semn de întrebare cu privire la anumite proceduri de achiziţie publicã derulate de Raed Arafat prin intermediul IGSU, Teodorovici a rãspuns afirmativ: “Au fost discuţii şi în Guvern cu privire la achiziţia de ambulanţe. Existã stenograme. Dacã tovarãşii de la Parchet vor sã afle, sã citeascã stenograme din Guvern. Pot sã ne cheme sã discutãm, sã spunem ce ştim. Sunt prea multe chestiuni legate de activitatea lui Arafat”.
Teodorovici a amintit şi faptul cã a avut dispute personale cu Raed Arafat, atunci când a fost rugat de colegul sãu din Guvern, un fost ministru de interne, sã preia la Oficiul Naţional pentru Achiziţii Centralizate (ONAC) licitaţia privind achiziţia respectivelor ambulanţe pentru sistemul de urgenţã. “Am spus cã nu am niciun fel de problemã şi urma ca MAI sã îmi dea specificaţiile tehnice ale ambulanţelor ce urmau a fi achiziţionate. Dupã ce am purtat discuţia şi am agreat sã preiau respectiva licitaţie la ONAC, s-a decis, ulterior, în Guvern, ca procedura sã rãmânã la domnul Arafat. Chiar şi ministrul de interne care mã rugase sã preiau procedura respectivã nu a mai zis nimic, a tãcut mâlc. Şi m-am trezit în off-side! Şi în acel moment s-a schimbat schimbarea şi achiziţia de ambulanţe a rãmas tot la domnul Arafat”, a dezvãluit Teodorovici, care a adãugat cã asemenea “exemple sunt foarte multe”.


“Stã în mâna premierului sã îl schimbe (…) Nu îl schimbã pentru cã sunt interferenţe din afarã, dar şi din interior”


Chestionat cu privire la schimbarea lui Raed Arafat din fruntea sistemului de urgenţã, ca urmare a eşecurilor înregistrate de-a lungul anilor, Eugen Teodorovici a spus cã “stã în mâna premierului sã îl schimbe”. În opinia sa, o schimbare a lui Arafat din fruntea sistemului de urgenţã ar conduce la creşterea în sondaje a actualului premier.
Întrebat de ce premierul nu ia o asemenea decizie, Teodorovici a fost extrem de laconic, şi nu a exclus cã rãmânerea lui Raed Arafat în funcţie s-ar datora unor influenţe externe: “Nu îl schimbã pentru cã … pentru cã … probabil cã sunt interferenţe din afarã, dar şi din interior. De unde sunt nu mai conteazã, conteazã cã sunt, iar decidenţii din aceastã ţarã ţin cont de ele!”.


Teodorovici îl acuzã şi pe Orban cã l-a lãsat pe Arafat sã ia decizii în pandemie


Fostul ministrul a Finanţelor l-a acuzat şi pe fostul premier liberal, Ludovic Orban, cã în perioada de pandemie “a fugit cu mişelie de decizii şi i-a dat lui Arafat posibilitatea de a decide ca preşedinte al Comitetului pentru situaţii de urgenţã”.
“Acela trebuia sã fie un comitet în care oameni cu expertizã în domeniul sãnãtãţii se pun la masã, analizeazã punctele tari şi pe cele slabe pentru fiecare soluţie propusã, dupã care politicul decide. Nu îl laşi pe Arafat sã decidã doar el!”, a subliniat Eugen Teodorovici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole