Terenurile agricole degradate vor intra în Programul naţional de împădurire. Sprijin de 456 euro pe hectar

Ministrul Mediului, Barna Tanczos, a anunțat că terenurile agricole degradate şi terenurile agricole de slabă calitate vor intra în Programul naţional de împădurire, iar noii proprietari de păduri vor primi, vreme de 20 de ani, o primă de sechestrare de carbon în valoare de 456 euro pe hectar anual, conform unei ordonanţe de urgenţă aprobate de Guvern miercuri.

„Guvernul a discutat şi aprobat ordonanţa de urgenţă privind sprijinirea programului de împădurire în România. Este, probabil, cel mai important pas pe care-l facem, aş putea să spun, în ultimele decenii, în ceea ce priveşte împăduririle. Faţă de 2.300 de hectare de terenuri împădurite în 2014, în 2020 au fost doar 200 de hectare împădurite în România, suprafeţe noi, nu vorbim de suprafeţele care trebuie împădurite după exploatare, după acele tăieri care sunt prevăzute în amenajamente silvice. Pentru a schimba această situaţie, este nevoie de o nouă reglementare, această reglementare face posibil ca terenurile agricole degradate, terenurile agricole de slabă calitate să intre în Programul naţional de împădurire”, a declarat ministrul Mediului, Barna Tanczos, la Palatul Victoria.

După finanţarea împăduririi efective, beneficiarii pot să solicite sprijin pentru sechestrarea de carbon.

„Acest sprijin va fi în valoare de 456 de euro pe hectar pe an. Practic, compensăm pierderile de venit din agricultură, compensăm renunţarea la subvenţiile din agricultură şi le oferim noilor proprietari de păduri, pentru 20 de ani, o finanţare suficient de mare ca acest program de împădurire să fie suficient de atractiv”, a arătat ministrul.

Suma prevăzută în PNRR pentru împăduriri este de 740 de milioane de euro.

„În afară de această sumă, după realizarea împăduririlor, an de an se vor plăti subvenţiile sau primele de sechestrare de carbon”, a explicat Barna Tanczos.

Mai multe articole...

Cele mai noi articole

Locul din România unde va fi amplasată cea mai mare fabrică...

Investiția majoră care urmează să transforme peisajul industrial din apropierea Bucureștiului va fi amplasată la Bolintin Vale. Aici se construiește o nouă fabrică de...
Mierea importată din afara UE, la control

Mierea importată din afara UE, la control

Analizele pentru mierea importată din afara UE ar urma să fie efectuate în cadrul unui laborator de referinţă la nivel naţional. Aceasta este concluzia...