Terenurile din Timiș, atractive pentru investitori. Nume mari pe listă

Publicat: 16 apr. 2024, 19:11, de Viorela Pitulice, în Agricultura , ? cititori
Terenurile din Timiș, atractive pentru investitori. Nume mari pe listă

Timiș este județul cu cea mai mare suprafața agricolă din țară, dar se află pe primele locuri și din punct de vedere al interesului investitorilor datorită fertilității solurilor și potențialului agricol ridicat. De asemenea, este căutat și pentru  dezvoltări logistice sau industriale realizate de firme mari din străinătate. 

În lumina creșterii tranzacțiilor cu terenuri agricole, care au reprezentat 5% din totalul național în 2023, județul Timiș atrage interesul datorită fertilității solurilor și potențialului agricol ridicat. Cu aproape 6.100 de tranzacții însumând un total cu 5% mai mare decât în anul precedent, Timișul se dovedește a fi un centru al activității economice agricole în ascensiune, se arată într-un studiu realizat de CBRE România.

În 2023, conform datelor oficiale publicate de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate (ANCPI), au fost realizate circa 135.000 tranzacții cu terenuri agricole, suma totală aflându-se într-o ușoară scădere, de numai 5% în comparație cu anul anterior.

„Dacă ne uităm la datele pentru primele luni ale acestui an, numărul total de tranzacții este similar perioadei corespunzătoare din 2023. Chiar dacă aceste date oficiale indică un trend descendent, există în continuare interes pentru terenuri agricole în special din partea asociatiilor agricole sau a investitorilor care doresc obținerea unor suprafețe mai mari” – a declarat Mădălin Aresmerițoaie, Senior Consultant Industrial & Logistic Services, CBRE România.

Una dintre resursele valoroase ale județului o reprezintă terenurile arabile. Un astfel de exemplu este un lot de 1.500 de hectare, situat la aproximativ 10 km distanță de Recaș și la 35 km nord de Timișoara. Acest teren se află la o distanță de aproximativ 50 de kilometri de granițele cu Ungaria și Serbia, fiind amplasat strategic pentru accesul la piețele internaționale.

În plus, are un sol de tip argilă aluvionară maro, caracterizat de un conținut de materie organică între 2,4% și 3,7%. Acest tip de sol este renumit pentru fertilitatea sa excepțională și capacitatea de a susține o varietate de culturi agricole. De asemenea, proprietatea se află în proximitatea a două ferme, ceea ce deschide uși către potențiale colaborări și facilitează accesul la resurse și infrastructură agricolă de încredere.

Timiș, hub regional

Nu doar agricultura atrage atenția investitorilor, ci și dezvoltările logistice din județul Timiș, județ aflat pe primul loc regional ca hub industrial, după București. Această poziționare strategică, la granița de vest a țării și cu infrastructură dezvoltată, inclusiv autostrada A1 atrage investitori din domenii precum logistică, automotive și producție. Cu un stoc modern de peste 780.600 de metri pătrați de spații industriale și logistice și o rată de neocupare de doar 8.2% la sfârșitul anului 2023, județul Timiș este un magnet pentru marii jucători ai industriei.

„Poziționarea unui teren pentru investiție este unul dintre cele mai importante aspecte în adoptarea deciziei de achiziție. Terenurile cu acces facil, cele poziționate în apropierea autostrăzii sau în apropierea orașelor sunt cele mai vandabile produse. De asemenea, cele cu diferite acte sau autorizații aprobate pot fi, de asemenea, ușor comercializate. Sectorul energetic a cunoscut un an destul de dinamic și se estimează că această tendință se va menține și pe tot parcursul anului 2024. Cererea de terenuri care permit dezvoltarea unor proiecte fotovoltaice și eoliene a crescut pe parcursul anului 2023 și, pe lângă dezvoltatorii locali, printre cei mai activi jucători se numără Nofar Energy, Polenergia, Core Value Capital, Portland Trust, Ingka Investments și nu numai”, a precizat  Mădălin Aresmerițoaie.

În contextul unei agriculturi tot mai preocupate de sustenabilitate și eficiență, exploatarea acestor terenuri arabile în mod responsabil și eficient poate aduce beneficii semnificative atât pentru fermieri, cât și pentru comunitatea locală și economia județului Timiș. Integrarea acestor terenuri într-un model agricol modern și durabil poate contribui la consolidarea poziției județului Timiș ca un pol agricol important în cadrul regiunii și la asigurarea unei creșteri economice durabile și echilibrate, se arată în studiu.

Solurile fertile și climatul favorabil oferă un teren propice pentru dezvoltarea agricolă, dar instabilitatea pieței și schimbările climatice amenință această prosperitate. Totuși, prin adoptarea unor practici agricole inovatoare, precum și prin stimularea investițiilor și a dezvoltării piețelor interne, fermierii timișeni pot naviga cu succes aceste provocări și pot transforma regiunea într-un centru de excelență agricolă.

De asemenea, interesul în creștere al investitorilor în sectoarele agricol, logistic și industrial subliniază potențialul economic vast al zonei. Integrarea unor strategii avansate și sustenabile în agricultură nu numai că ar spori competitivitatea regiunii, ci ar contribui și la consolidarea durabilă a poziției sale ca un hub agricol și industrial de importanță regională și națională, arată autorii raportului.

Studiul a fost realizat de CBRE România, liderul în furnizarea de servicii în domeniul imobiliar comercial, care și-a propus să realizeze o analiză specială privind contextul pieței agricole din România. Demersul a implicat o serie de interviuri cu lideri de opinie din domeniul agricol, fermieri, reprezentanți ai agribusiness-ului și ai asociaţiilor de profil.