Testele PISA 2022 arată dezastrul din învățământul românesc

Rezultatele PISA 2022 sunt asemănătoare celor din 2018, adică un dezastru în toată regula. Dacă, în 2018, România înregistra 428 de puncte la citire, 430 la matematică și 428 la științe, acum pentru fiecare dintre cele trei evaluări, România a obţinut o medie de 428 de puncte.

Astăzi a avut loc conferința despre rezultatele elevilor români la testarea PISA 2022, organizată de Ministerul Educației (ME), în Aula de la Biblioteca Centrală Universitară (BCU).

Conform studiului testelor PISA (Programme for International Student Assessment) 2022, elevii români au înregistrat scoruri similare cu cele din 2018, chiar mai slabe cu 2 puncte în ceea ce privește matematica. Doar 51% dintre elevi au atins un nivel de bază la matematică, față de media de 69% cât s-a înregistrat în restul țărilor participante la teste. Precedentul raport PISA 2018 indica încă din acel an faptul că România se afla la coada țărilor UE în ceea ce privește calitatea educației.

La PISA 2022, România ocupă penultimul loc, Bulgaria e ultima

PISA s-a desfășurat în 81 de țări, dintre care 38 sunt membre OCDE, România nefiind încă membră în Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE). România este penultima țară din Uniunea Europeană la PISA 2022, după ea mai urmează doar Bulgaria. Suntem cu mult în urma sistemelor de educație din țări ca Emiratele Arabe Unite, Brunei sau Turcia. Ucraina, cu regiunile cu care a participat la testarea desfășurată în timpul războiului, este înaintea României. Ca să nu mai vorbim de rezultatele excelente din Singapore, Japonia, Coreea de Sud. Toate acestea ridică un mare semn de întrebare asupra a ceea ce tot încercăm să facem prin programul „România Educată”!

La matematică suntem mai slabi decât în 2018

Testarea PISA 2022 s-a făcut pe 661.000 de elevi din cele 81 de țări, dintre care din România au participat 7.364 de elevi de 15 ani, din 262 de școli naționale. PISA este o testare care se face la nivel de liceu. Testele s-au dat între aprilie-mai 2022, au participat inclusiv elevi care au trecut mai rar pe la școală. Testele au vizat cunoștințele elevilor la matematică, lectură și științe.

Rezultatele PISA 2022 la matematică arată că România a obținut un scor de 428 de puncte, în scădere cu 2 puncte față de testarea PISA 2018. Același punctaj l-am obținut și la testele PISA 2022 la citire/lectură, similar celui de la testarea anterioară din 2018. La științe, scorul de 428 de puncte este puțin mai mare, cu 2 puncte, decât în 2018. Față de testările PISA la care România a participat (2006, 2009 și 2018), rezultatele din 2022 arată că scorul obținut la matematică este al treilea cel mai slab.

Australia, Japonia, Coreea de Sud, Singapore și Elveția sunt țările de top care au crescut nivelurile oricum ridicate ale performanței elevilor, cu scoruri de la 487 la 575 de puncte (în condițiile în care media OCDE este 472).

Ministrul Educației, Ligia Deca, vede partea plină a paharului

Puncte tari la PISA 2022 în România? Testarea a arătat că sistemul de învățământ e stabil, crește incluziunea, nu a scăzut mult punctajul față de 2018, chiar dacă elevii și profesorii au trecut prin pandemie. Puncte slabe? Rezultatele în ansamblu sunt slabe, suntem vulnerabili mai ales în cazul elevilor din rural, o proporție mică de elevi au performanțe ridicate, este mare decalajul între școlile din urban și rural.

Ministrul educației, Ligia Deca, preferă să vadă parte plină a paharului: „Spre deosebire de multe alte state, România nu a înregistrat pierderi semnificative în performanțele elevilor. Asta după 2 ani de pandemie, 2 ani marcați de pauze în procesul educațional clasic. Aceasta demonstrează că avem un sistem de educație rezilient și că țara noastră a reușit, prin ansamblul măsurilor luate, să limiteze efectele pandemiei”.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole