The Telegraph: „Dacă unii continuă să fie obsedați de creșterea numărului zilnic de cazuri, e limpede că în paralel să desfășoară o altă criză”

Publicat: 30 sept. 2021, 20:30, de Eliza Popa, în Internațional
The Telegraph: „Dacă unii continuă să fie obsedați de creșterea numărului zilnic de cazuri, e limpede că în paralel să desfășoară o altă criză”

Omenirea, se pare, iar a început cu valurile pandemice, întrezărindu-se chiar un al cincilea. În timp ce Europa se zbuciumă pe valuri, proaspăt ieșita din UE, Marea Britanie, gândește altfel.

De la începutul pandemiei, numai în Anglia și Țara Galilor, s-a înregistrat un exces de 70.000 de morți comparativ cu media pe anteriorii cinci ani. Dintre aceștia numai 8.423 (11%) ar fi decedat de Covid-19. Or, „dacă unii continuă să fie obsedați de creșterea numărului zilnic de cazuri, e limpede că în paralel să desfășoară o altă criză sanitară, legată de restricții și de accesul dificil la servicii medicale”.

Spitalizările sunt „cu mult sub maximul atins iarna trecută”

Decesele în exces au fost provocate în principal de boli cardiovasculare, alte boli respiratorii, ciroză și diabet, iar ele coincid și cu topul bolilor a căror diagnosticare a scăzut dramatic în 2020. Și cum, în ciuda creșterii numărului de cazuri noi, decesele și spitalizările sunt „cu mult sub maximul atins iarna trecută”, The Telegraph solicită „deschiderea sistemului primar de sănătate, iar nu închiderea lui din nou”.