Tichete sociale 250 lei. Când este programată la plată a doua  tranșă din 2023 

Publicat: 15 mart. 2023, 11:08, de Viorela Pitulice, în SOCIAL , ? cititori
Tichete sociale 250 lei. Când este programată la plată a doua  tranșă din 2023 
INSTANT_VOUCHER_SOCIAL_TICHET_32_INQUAM_Octav_Ganea

Cea de-a doua tranșă din 2023 a ajutorului de 250 lei pentru achiziția de alimente și mese calde este programată pentru luna aprilie, iar cel mai probabil conturile beneficiarilor vor fi alimentate înainte de Paște.

Așa cum a anunțat Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), plățile se fac din două în două luni, fiind programate șase tranșe pentru acest an în valoare de 250 lei, fiecare. Prima a intrat deja în conturi în a doua parte a lunii februarie, iar acum este așteptată cea de-a doua.

De voucherele sociale de 250 de lei beneficiază circa 2,4 milioane români aflați în situații de vulnerabilitate. Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a actualizat recent lista, fiind incluse alte 46.130 persoane pentru care se emite card.

Cine sunt beneficiarii care primesc tichetele sociale de 250 lei

Voucherele sociale de 250 lei pentru alimente și mese calde ajung, potrivit Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, la următoarele categorii de beneficiari:

  • pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 1.700 lei pentru tranșele din anul 2023;
  • persoanele – copii și adulți – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri lunare proprii realizate sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei pentru tranșele din anul 2022, respectiv mai mici sau egale cu 1.700 lei pentru tranșele din anul 2023;
  • familiile cu cel puțin 2 copii în întreținere ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei pentru tranșele din anul 2022, respectiv mai mici sau egale cu 675 lei pentru tranșele din anul 2023;
  • familiile monoparentale ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei pentru tranșele din anul 2022, respectiv mai mici sau egale cu 675 lei pentru tranșele din anul 2023;
  • familiile și persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul social;
  • persoanele fără adăpost astfel cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare.

Unde apelați dacă aveți probleme cu tichetele sociale de 250 lei

Beneficiarii pot semnala problemele legate de funcționarea cardurilor pentru alimente, cum ar fi blocarea sau pierderea cardurilor la compania emitentă Edenred, Up România sau Sodexo.

Nu în ultimul rând, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene oferă sprijin prin nr. de call center pus la dispoziție: 031.9268 – tasta 1: Tichete sociale și prin adresa de e-mail card.sprijin@mfe.gov.ro, unde beneficiarii pot semnala problemele punctuale cu care se confruntă. De asemenea, informațiile despre cardurile sociale sunt disponibile aici: https://www.fonduri-ue.ro/vouchere.

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a încărcat în luna decembrie cea de-a patra tranșă a ajutorului pentru alimente și mese calde aferent anului 2022. Tot în cursul lunii decembrie 2022, Guvernul a aprobat acordarea a șase noi tranșe de 250 de lei pentru alimente și mese calde în cursul anului 2023 și majorarea cu 12,5% a pragului de venit până la care se acordă dreptul.

Citește și Cum se folosește cardul de energie pentru plata lemnelor de foc