Țigara electronică afectează ADN-ul la fel ca tutunul

Țigara electronică, extrem de apreciată de tineri, provoacă aceleași leziuni asupra ADN-ului ca țigările clasice, demonstrează, în premieră, un studiu recent.

Țigara electronică este considerată o alternativă sănătoasă la țigara clasică. Totuși, consecințele pe termen lung ale vapotajului asupra sănătății sunt în mare parte necunoscute.

O cercetare comparată indică, pentru prima dată, efectele asupra ADN-ului ale vapotajului, ale tabagismului și ale neutilizării acestora.

Cu cât fumătorii folosesc o perioadă mai îndelungată țigările electronice cu atât mai multe celulele bucale vor avea leziuni ale ADN-ului, a explicat Ahmad Besaratinia, profesor la Kek School of Medicine (California) și autorul principal al acestei cercetări.

Țigara electronică provoacă leziuni de ADN

 Publicată în revista Nicotine&Tobacco Research, acestă cercetare arată că printre persoanele care folosesc exclusiv țigara electronică, frecvența consumului, precum și folosirea anumitor dispozitive și arome sunt asociate cu un nivel mai ridicat de leziuni ale ADN-ului.

Cercetătorii au ales 72 de adulți într-o stare bună de sănătate și i-au repartizat în trei grupe: fumători de țigara electronică (n-au fumat niciodată țigări clasice); fumători de țigări clasice (n-au fumat niciodată țigări electronice): persoane fără antecedente de tabagism sau vapotaj.

Au fost colectate date privind  frecvența și durata tabagismului și a vapotajului. De asemenea, au fost prelevate eșantioane de celule epiteliale din gura fiecărei persoane incluse în această cercetare. Apoi, cercetătorii au analizat leziunile la nivelul genelor, care indică gradul de agresivitate asupra genomului.

Aromele dulci din țigara electronică sunt cele mai periculoase

Rezultatele au indicat că leziunile provocate la nivelul ADN-ului sunt identice în cazul fumătorilor de țigări clasice și în cazul fumătorilor de țigări electronice: respectiv de 2,6 ori și de 2,2 ori mai mari, comparativ cu nefumătorii. În plus, în cazul aromelor, concluziile sunt și mai îngrijorătoare. În cazul celor care folosec aromele dulci nivelul leziunilor sunt mai mari, urmate de aromele de mentă, mentol și de fructe.   

Se știe că aceste produse sunt mai consumate de adolescenți. Un raport anual al Food Drug Administration din SUA estimează că țigările electronice cu arome sunt folosite de aproximativ 85% din adolescenții care fumează.

Citește și Cât cheltuie un fumător în fiecare an

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Wizz Air introduce trei curse noi din Cluj Napoca

Care este numărul de telefon al Wizz Air pentru România fără...

Călătorii care au întrebări sau nelămuri legate de rezervările de bilete de avion de la Wiz Air întâmpină, de regulă, dificultăți în a contacta...

Cine este candidatul AUR la șefia Consiliului Județean Maramureș

În deplasările sale prin țară, liderul AUR George Simion urmărește și identificarea unor candidați pentru alegerile locale, atât la primării, dar și la consiliile...