Țigara electronică afectează ADN-ul la fel ca tutunul

Țigara electronică, extrem de apreciată de tineri, provoacă aceleași leziuni asupra ADN-ului ca țigările clasice, demonstrează, în premieră, un studiu recent.

Țigara electronică este considerată o alternativă sănătoasă la țigara clasică. Totuși, consecințele pe termen lung ale vapotajului asupra sănătății sunt în mare parte necunoscute.

O cercetare comparată indică, pentru prima dată, efectele asupra ADN-ului ale vapotajului, ale tabagismului și ale neutilizării acestora.

Cu cât fumătorii folosesc o perioadă mai îndelungată țigările electronice cu atât mai multe celulele bucale vor avea leziuni ale ADN-ului, a explicat Ahmad Besaratinia, profesor la Kek School of Medicine (California) și autorul principal al acestei cercetări.

Țigara electronică provoacă leziuni de ADN

 Publicată în revista Nicotine&Tobacco Research, acestă cercetare arată că printre persoanele care folosesc exclusiv țigara electronică, frecvența consumului, precum și folosirea anumitor dispozitive și arome sunt asociate cu un nivel mai ridicat de leziuni ale ADN-ului.

Cercetătorii au ales 72 de adulți într-o stare bună de sănătate și i-au repartizat în trei grupe: fumători de țigara electronică (n-au fumat niciodată țigări clasice); fumători de țigări clasice (n-au fumat niciodată țigări electronice): persoane fără antecedente de tabagism sau vapotaj.

Au fost colectate date privind  frecvența și durata tabagismului și a vapotajului. De asemenea, au fost prelevate eșantioane de celule epiteliale din gura fiecărei persoane incluse în această cercetare. Apoi, cercetătorii au analizat leziunile la nivelul genelor, care indică gradul de agresivitate asupra genomului.

Aromele dulci din țigara electronică sunt cele mai periculoase

Rezultatele au indicat că leziunile provocate la nivelul ADN-ului sunt identice în cazul fumătorilor de țigări clasice și în cazul fumătorilor de țigări electronice: respectiv de 2,6 ori și de 2,2 ori mai mari, comparativ cu nefumătorii. În plus, în cazul aromelor, concluziile sunt și mai îngrijorătoare. În cazul celor care folosec aromele dulci nivelul leziunilor sunt mai mari, urmate de aromele de mentă, mentol și de fructe.   

Se știe că aceste produse sunt mai consumate de adolescenți. Un raport anual al Food Drug Administration din SUA estimează că țigările electronice cu arome sunt folosite de aproximativ 85% din adolescenții care fumează.

Citește și Cât cheltuie un fumător în fiecare an

Mai multe articole...

Cele mai noi articole

Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a anunțat promulgarea legii anti-violență

Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura-Oprescu, marchează un moment semnificativ, anunțând promulgarea legii care ratifică Convenția nr. 190/2019 a Organizației Internaționale a...

Cătălin Cîrstoiu își ia concediu de la spital. Nu crede că...

Cătălin Cîrstoiu, candidatul comun al Alianței PSD - PNL la Primăria Capitalei, spune că el este convins că bucureștenii își doresc un primar...