Țigara electronică scade calitatea somnului și mărește riscul de anxietate

Publicat: 16 mart. 2024, 23:35, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Țigara electronică scade calitatea somnului și mărește riscul de anxietate

Țigara electronică e mai puțin nocivă pentru fumător și pentru cei din jur. Dar nu este complet inofensivă, e chiar foarte periculoasă pentru sănătatea mintală.

Țigara electronică  și efectele ei reprezintă obiectivul unei noi  cercetări  realizate  de doi profesori de la Universitatea  Surrey (Guildford, sudul Angliei) și Universitatea Cardiff  (Țara Galilor). Studiul  arată  că  a folosi țigara electronică are consecințe majore asupra somnului și  sănătății mintale, ne explică Futurism.

Ceretătorii au studiat efectele țigării electronice în cazul tinerilor adulți cu vârste între 18 și 25 de ani. Astfel, ei au observat că acești tineri sunt mai expuși la tulburări psihice, comparativ cu semenii lor care nu folosesc țigara electronică.

Studiul, publicat în revista de știință Healthcare, a propus unui număr de 316 studenți – dintre care 15% e-fumători – să răspundă la mai multe întrebări vizând sănătatea psihică, calitatea somnului, obiceiuri legate de fumat.

La marea majoritate a tinerilor care folosesc țigara electronică calitatea  somnului era una mediocră.

Și nu este totul. Amatorii de țigară electronică cu diverse arome ar consuma mai mult alcool comparativ cu nefumătorii și ar fi mai expuși anxietății. Studiul susține chiar că 95,9% dintre subiecți ar prezenta simptome clinice de anxietate.

Prin acest studiu, am descoperit o legătură îngrijorătoare între folosirea țigării electronice și simptomele anxietății, susține Simon Evans, profesor de neuroștiințe la Universitatea Surrey și co-autor al studiului.

Și acesta poate deveni un cerc vicios: a folosi țigară electronică pentru a atenua anxietatea, dar apoi să nu poți avea un somn odihnitor, ceea ce evident are consecințe pe termen lung.

Evident, pentru a formula concluzii generale, mai sunt necesare studii, mai ales că la acesta au participat un număr relativ restrâns de subiecți.

În acest sens, cercercetătorii britanici trebuie să continue studiile în care să includă un număr mai mare de participanți. Totuși, concluziile preliminare sunt îngrijorătoare.