Țigara electronică ar putea provoca boli grave ale ochilor: cataractă, chiar glaucom!

Țigara electronică pare să fie un aliat al celor care vor să scape de dependența de fumatul tradițional. Totuși, vaparea nu este complet lipsită de riscuri. Potrivit oftalmologului Sujata Paul, citată de Sun, vaparea poate afecta ochii, deoarece această practică ar provoca un stres oxidativ.

Acest fenomen apare atunci când există un dezechilibru între producția de radicali liberi și cantitatea de antioxidanți disponibili și utilizabili de organism.

În timp, vaparea crește riscul de cataractă, de degenerescență maculară și chiar de glaucom, explică dr. Sujata Paul. Ea reamintește că glaucomul reduce capacitatea vizuală și dacă nu este ținut sub control poate duce chiar la orbire.

Pentru dr. Sujata Paul, singura soluție este renunțarea la țigara clasică, dar și la cea electronică.

În acest sens, dr. Sujata Paul propune trei pași. Primul: alegerea datei pentru debarasarea de acest obicei periculos. Două săptămâni ar fi suficiente pentru o pregătire în acest sens, fără a pierde motivația, respectiv protejarea sănătății. Dacă, de exemplu, sunteți o persoană care fumează în special la locul de muncă, atunci ar fi bine să faceți primul pas spre renunțarea la fumat într-un weekend.

Al doilea pas: evitați să cedați tentației. Și al treilea pas: cereți ajutorul unui specialist care poate să vă prescrie medicamente care atenuează simptomele de sevraj.

Dar acum, completează specialistul, este bine să consultați un oftalmolog mai ales dacă ați constatat modificări: nevoie de mai multă lumină când citiți, linii drepte care vă apar ondulate, puncte neclare etc. Este momentul să acționați rapid pentru a detecta în fază incipientă o eventuală boală oculară.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Ultimele articole