Țigările de contrabandă au reprezentat 10,2% din consum în mai 2021

Publicat: 24 iun. 2021, 13:15, de Răzvan Zamfir, în ACTUALITATE , ? cititori
Țigările de contrabandă au reprezentat 10,2% din consum în mai 2021
Tigari de contrabanda

Piaţa neagră a ţigaretelor s-a situat în mai 2021 la 10,2% din totalul consumului, în creştere cu 0,3 puncte procentuale faţă de luna martie, fiind cel mai mare nivel înregistrat de la debutul pandemiei, conform companiei de cercetare Novel Research.

„În mai 2021, cele mai mari creşteri ale pieţei negre s-au înregistrat în regiunea sud-vest (plus 5,4 p.p. până la 11,4%) şi nord-vest (plus 4,8 p.p. până la 14,7%). Deşi în scădere (minus 1,7 p.p.), nord- est continuă să fie cea mai afectată de contrabandă, cu 25,3%, cel mai ridicat nivel comparativ cu restul zonelor ţării. Din punct de vedere al provenienţei produselor de pe piaţa neagră, ponderea „cheap whites” continuă să se majoreze cu 3,5 p.p. până la peste 60%, Moldova scade semnificativ cu 6,2 p.p. până la 15,7%, iar Ucraina şi Serbia rămân relativ constante faţă de martie 2021″, a declarat Marian Marcu, director general Novel Research.

Ileana Dumitru, director Juridic şi Relaţii Publice în cadrul British American Tobacco, consideră că, deşi este vorba despre o creştere uşoară a nivelului contrabandei comparativ cu luna martie, este îngrijorătoare tendinţa ascendentă a fenomenului, care ajunge din nou peste nivelul de 10%.

A scăzut contrabanda cu produse din Moldova

Gilda Lazăr, director Corporate Affairs & Communications JTI România, Moldova şi Bulgaria menţionează că în tot acest context este important faptul că a scăzut semnificativ ponderea contrabandei cu produse provenite din Moldova.

„Studiul Novel înregistrează o nouă creştere consecutivă, mică, dar simbolică, prin depăşirea nivelului mediu european de 10%. Îngrijorătoare este şi creşterea continuă a „cheap whites”. Însă vestea bună este scăderea semnificativă a ponderii contrabandei cu produse provenite din Moldova, după ce firmele care importau fără taxe cantităţi impresionante de ţigarete pentru Transnistria au rămas fără licenţe. În ceea ce ne priveşte, JTI va continua să sprijine autorităţile în lupta cu crima organizată. Recent, am reînnoit Protocolul cu Poliţia de Frontieră, partener al campaniilor publice anti-contrabandă derulate anual de JTI, încă din 2010. (…) Pentru ca acţiunile autorităţilor să dea rezultate în continuare, e nevoie de predictibilitate şi stabilitate a cadrului fiscal şi legislativ”, a arătat Gilda Lazăr.

Pe de altă parte, Dragoş Bucurenci, Director Communications & External Affairs, Philip Morris România, susţine că reprezintă o prioritate pentru companie combaterea comerţului ilicit, iar iniţiativa globală PMI Impact este o dovadă în acest sens, în condiţiile în care este vorba de proiecte de peste 100 de milioane de dolari, derulate inclusiv în parteneriat cu autorităţile române.

Prejudicii la buget

În acest context, Adrian Pirau, Head of Sales & Operations, Imperial Tobacco Distribution Romania, afirmă că fenomenul contrabandei aduce prejudicii nu doar bugetului de stat, dar reprezintă şi ameninţare serioasă la adresa securităţii naţionale.

„Datele făcute publice de autorităţi arată creşteri semnificative ale cantităţilor de ţigarete ilegale capturate, ale numărului de percheziţii şi de grupări infracţionale destructurate. Potrivit bilanţului Poliţiei se observă o creştere cu peste 140% a capturilor comparativ cu perioada similară a anului trecut. Toate acestea, adăugate la două majorări consecutive ale comerţului ilegal, conform studiului Novel, sunt semnale îngrijorătoare că piaţa neagră ar putea creşte accelerat. Ca urmare, este nevoie de eforturi coordonate şi susţinute, pentru a proteja piaţa legală, veniturile bugetare, dar şi siguranţa de zi cu zi a cetăţenilor”, a spus Adrian Pirau.

1,2 milioane de pachete de țigări, confiscate

Potrivit inspectorului general al Poliţiei de Frontieră, chestor principal Liviu Bute, în primele cinci luni ale anului 2021, poliţiştii de frontieră au confiscat aproximativ 1,2 milioane de pachete ţigări, cu o valoare de peste 16 milioane de lei.

„Poliţia de Frontieră continuă să întreprindă, împreună cu celelalte instituţii abilitate, măsuri ferme în toate zonele de competenţă, în vederea prevenirii şi combaterii contrabandei cu ţigări, depistării şi sancţionării persoanelor implicate în acest fenomen, precum şi reţinerea mărfurilor traficate în vederea confiscării. În primele cinci luni ale anului 2021, poliţiştii de frontieră au confiscat aproximativ 1,2 milioane de pachete ţigări, cu o valoare de peste 16 milioane lei, dar şi aproximativ 54 de tone de tutun fără documente legale, de asemenea fiind destructurate mai multe grupări organizate în vederea săvârşirii infracţiunii de contrabandă cu ţigări”, a declarat chestorul principal de poliţie Liviu Bute.

În 2019, companiile de tutun au virat la bugetul statului circa 3,6 miliarde de euro, ceea ce înseamnă 1,6% din PIB. În 2020, sectorul tutunului a devenit cel mai solid contribuabil pentru statul român.