Țiuitul urechii, pierderea bruscă a auzului și vertijul, noile simptome apărute la persoanele bolnave de COVID-19

Publicat: 23 mart. 2021, 12:30, de Andreea Borcilă, în Sănătate , ? cititori
Țiuitul urechii, pierderea bruscă a auzului și vertijul, noile simptome apărute la persoanele bolnave de COVID-19
covid-19, mască

Un nou studiu, publicat în Jurnalul Internațional de Audiologie, confirmă că între 7-15% dintre pacienții diagnosticați cu COVID-19 prezintă simptome precum țiuitul urechii (tinitus), probleme de auz și vertij.

Majoritatea persoanelor cu tinitus au, de altfel, și probleme cu pierderea auzului, sugerând o legătură strânsă între cele două, relatează The Conversation.

Țiuitul urechii este adesea primul avertisment că, de exemplu, expunerea la zgomot puternic sau alte tratamente dăunătoare pentru ureche a deteriorat sistemul auditiv. Există cercetări care arată că țiuitul urechii ar putea dura săptămâni sau chiar luni după ce infecția a dispărut.

Specialiștii sugerează că virusul SARS-CoV-2 ar putea ataca și deteriora sistemul auditiv. Pe de altă parte, stresul mental și cel emoțional din cauza pandemiei pot fi un declanșator. 

Totuși, sunt necesare mai multe investigații de specialitate în care să se regăsească atât persoane sănătoase care suferă de țiuitul urechii, cât și pacienți cu COVID-19.

Pierderea auzului și vertij

Pierderea bruscă a auzului apare la aproape 20 de persoane din 100.000, în fiecare an. Oamenii de știință consideră că, în general, virușii pot duce la pierderea bruscă a auzului, astfel că noul coronavirus ar putea fi responsabil pentru pierderea auzului la pacienții cu COVID-19, potrivit studiilor de caz.

Un alt simptom frecvent raportat al COVID-19 este amețeala, astfel că simptomul a fost prezent în aproape 7% dintre cazurile de îmbolnăviri cu virusul SAR-CoV-2.

Citește și: