Toată lumea vrea Azovstalul!

Combinatul siderurgic Azovstal din Mariupol spune, mai mult ca orice loc zgrepțănat de bombe din Ucraina, povești copleșitoare. Este, probabil, cea mai pomenită baricadă a războiului. Deși soarta sa nu e nici elucidată, nici bătută în cuie, Azovstalul scrie încă istorie.

Dincolo de toate feliile de viață de acolo, avem, la ora actuală, mai multe opinii despre ultima redută a Mariupolului. Pe de-o parte, autoritățile de la Moscova spun că încă 771 de soldați ucraineni care au luptat la Azovstal s-au predat forțelor ruse în ultimele 24 de ore. Numărul total al celor care au ales să facă asta, e acum de 1.730.

Potrivit oficialilor din ministerul de externe rus, 80 dintre ei sunt răniți și tratați în unitățile medicale ale republicilor separatiste. „Cei care au nevoie de tratament spitalicesc primesc asistență în instituțiile medicale din Novoazovsk și Donețk”. Și Comitetul Internațional al Crucii Roșii a declarat că a înregistrat mai multe sute de prizonieri de război ucraineni care au părăsit uzina siderurgică Azovstal în această săptămână.

Pe de altă parte, potrivit agenţiei Ria Novosti, Denis Puşilin, liderul regiunii separatiste proruse Doneţk, a declarat că oţelăria Azovstal va fi capturată complet, toți militarii care mai sunt încă în Azovstal urmând să fie, de asemenea, luați prizonieri. Puşilin spune că în locul combinatului va fi construit un parc tehnologic. Asta după ce declarase că rușii trebuie să transforme Mariupol într-o staţiune.

Pe 9 mai, Ziua Victoriei împotriva nazismului, același Pușilin a arătat în discursul său, adresându-se luptătorilor de la Azovstal și cetățenilor Mariupolului: „Rusia este aici pentru totdeauna, iar voi sunteţi, în sfârşit, acasă. Acum acesta este teritoriul Republicii Populare Doneţk pentru totdeauna. Nimeni nu ne va mai lua acest oraș și acest combinat. Avem putere, avem oportunităţi, avem sprijinul celei mai mari și mai frumoase ţări – Rusia”!

La afirmațiile acestea, primăria din Mariupol, convinsă că totul va fi recuperat de soldații ucraineni, răspunde: „ruşii distrug preventiv un important complex industrial pentru Ucraina, căci știu că vom recupera tot prin armata noastră. Ei vor să şteargă orice urmă a eroismului ucrainean. Ocupanţii sunt interesaţi de Mariupol, doar pentru că acesta este un teritoriu pentru coridorul Crimeei”.

Ca să nu mai spunem că la Azovstal sunt încă luptători. Se prea poate, cum reiese din toate declarațiile, să fie și civili. Iar Bohdan Krotevici, comandantul rezistenței de la Azovstal, refuză să se predea. El a postat pe Twitter o fotografie cu el în interiorul uzinei, și a scris: „Lupta continuă”.

Toată lumea, carevasăzică, trage de Azovstal și, implicit de Mariupol. Ce va urma, contrar tuturor declarațiilor, nu știe nimeni.

Mai multe articole...

1 COMENTARIU

  1. Rusia concediază comandanții de top din cauza eșecurilor războiului din Ucraina.
    Aproximativ 1.700 de soldați ucraineni s-au predat săptămâna aceasta de la Uzina Azovstal de la Mariupol, devastată de război.
    „Cu toate acestea, comandanții ruși sunt sub presiune pentru a atinge obiectivele operaționale în mod demonstrabil”, a adăugat ministerul. „Aceasta înseamnă că probabil că Rusia își va redistribui forțele rapid fără o pregătire adecvată, ceea ce riscă o uzură suplimentară a forței”.
    Consilierul lui Zelensky spune că încetarea focului este imposibilă fără retragerea trupelor ruse

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole