Tot mai mulți vârstnici au nevoie de informații și contacte relevante de la instituții

Publicat: 04 feb. 2021, 21:00, de Eliza Popa, în SOCIAL , ? cititori
Tot mai mulți vârstnici au nevoie de informații și contacte relevante de la instituții

Serviciul social Telefonul Vârstnicului al Fundației Regina Margareta a înregistrat, în anul 2020, 16.673 de convorbiri telefonice de la 3.424 de seniori.

Acesta este cel mai mare număr de solicitări şi apelanţi unici, de la înfiinţare, în urmă cu cinci ani, triplu faţă de anul precedent”, informează Fundaţia Regală Margareta a României (FRMR). Seniorii au beneficiat de consiliere, îndrumare, informare şi sprijin material sau emoţional. 

Potrivit unui comunicat al FRMR, la Telefonul Vârstnicului, pe primul loc în topul nevoilor exprimate de vârstnici anul trecut s-a aflat nevoia de informaţii utile care nu sunt tuturor sunt accesibile, fie din cauza izolării, fie din lipsa abilităţilor de a utiliza noile tehnologii de comunicare, 1.078 de seniori solicitând informaţii şi contacte relevante pentru situaţiile individuale, oferite de echipa specializată de asistenţi sociali a liniei telefonice.

Fundaţia a soluţionat o parte dintre solicitări

„Creşterea ratei sărăciei în rândul vârstnicilor, mai ales în contextul pandemiei, a dus şi la creşterea numărului celor care au apelat pentru sprijin financiar şi material. În anul 2020 au fost înregistrate 1.066 de astfel de solicitări din partea vârstnicilor. Echipa Telefonul Vârstnicului a îndrumat cazurile acestora către servicii de asistenţă socială din comunitate, operate de DGAS-uri sau ONG-uri, pentru a primi din partea lor un ajutor particularizat şi constant. Împreună cu parteneri şi sponsori, Fundaţia a soluţionat o parte dintre aceste solicitări venind în sprijinul seniorilor ce se confruntă cu condiţii precare de viaţă”, precizează sursa citată.

Pe locul trei în topul necesităţilor vârstnicilor s-a aflat în 2020 nevoia de îngrijire şi sprijin practic la domiciliu, echipa FRMR furnizând informaţii despre serviciile de asistenţă medicală ori supraveghere specializată disponibile, dar şi referinţe despre cămine pentru vârstnici şi proceduri de instituţionalizare pentru 668 dintre apelanţi.

Singura linie telefonică gratuită şi confidenţială

Sentimentele de singurătate, anxietate sau depresie, trăite de un număr mare de vârstnici, adâncite din cauza izolării sociale impuse de noile condiţii socio-sanitare, au reprezentat unul dintre motivele pentru care seniorii au apelat linia telefonică în căutarea de sprijin emoţional.

„Ca soluţie la această nevoie, Telefonul Vârstnicului, prin asistenţii sociali şi voluntari psihologi, a oferit consiliere psihologică şi sprijin emoţional celor care sunt înscrişi în serviciul de reapelare săptămânală, ori a redirecţionat vârstnicii către ONG-uri cu servicii specializate din comunitatea apelanţilor. (…) Pentru 95 de vârstnici, relaţionarea şi socializarea este în continuare posibilă datorită faptului că programe precum Centrul Comunitar Generaţii, Centrul pentru seniori al Municipiului Bucureşti, Asociaţia Niciodată Singur şi-au adaptat activităţile în mediul on-line”, se arată în comunicat.

Telefonul Vârstnicului este singura linie telefonică gratuită şi confidenţială dedicată persoanelor vârstnice, accesibilă la nivel naţional. Apelurile se pot face la 0800 460 001, de luni până vineri între orele 8.00 – 20.00 şi sâmbăta între 8,00 – 16,00. În luna decembrie, 352 de vârstnici au sunat la Telefonul Vârstnicului, înregistrându-se 1.578 de convorbiri.