Topul țărilor cu cel mai bun nivel de trai. Pe ce loc se află România

Publicat: 24 mart. 2024, 20:37, de Filon Stan, în SOCIAL , ? cititori
Topul țărilor cu cel mai bun nivel de trai. Pe ce loc se află România
Topul tarilor cu cel mai bun nivel de trai

Indicele Dezvoltării Umane este un indice foarte popular, după ce al Producției Interne pe cap de locuitor (PIB). IDU care măsoară bunăstarea unei națiuni sau a întregului mapamond, iar acum au fost aduse ultimele măsurători.

A fost publicat topul țărilor cu cel mai bun nivel de trai. Pentru asta a fost măsurat Indicele Dezvoltării Umane al ONU pentru fiecare țară, iar rezultatul îl veți găsi în rândurile de mai jos, de unde veți afla și pe loc s-a clasat România.

Topul țărilor cu cel mai bun nivel de trai

Criza sanitară mondială, iar mai apoi războiul din Ucraina a făcut ca indicele respectiv să se prăbușească în anul 2020, pentru prima dată din anul 1990, de când a fost introdus. Până atunci, acesta a avut o pantă ascendentă, rasa umană trăind din ce în ce mai bine.

Lucrurile au stat și mai prost în anul 2021, când indicele a scăzut și mai mult. Ultimele măsurători arată însă că acesta este din nou pe un trend ascendent. Dar ce este mai exact IDU? Ei bine, acest indice este una dintre cele mai utilizate metode de măsurare a dezvoltării țărilor, după PIB. Măsoară progresul aspectelor sociale, inclusiv speranța de viață, școlarizare și venitul național brut pe persoană.

Cele mai recente cifre, publicate pe 13 martie, arată că IDU la nivel global crește din nou, dar progresul este lent și inegal. ONU urmărește IDU în cele 194 de state membre.

Ultimele date clasează pe primul loc Elveția. Scorul său general este stabilit de veniturile mari și speranța mare de viață. Scoruri foarte mari au și alte țări din Europa de Vest, cum sunt Norvegia, Islanda, Danemarca, Suedia, Germania, Irlanda sau Țările de Jos.

România se află în prima jumătate a clasamentului întocmit în funcție de IDU – pe locul 53. Unele părți ale Asiei se descurcă, de asemenea, foarte bine, Hong Kong și Singapore situându-se între primele zece clasate. Însă țări precum Peru, Columbia, Libia și Liban au făcut puține progrese față de 2019. De asemenea, nivelul de trai din Ucraina și Rusia a scăzut, dat fiind faptul că se află în plin război.