Topul universităților din România

Publicat: 08 mai 2024, 19:51, de Alexandru Bogdan Grigoriev, în Educație , ? cititori
Topul universităților din România
Foto: yuup-events.ro

Ministerul Educației a publicat astăzi topul universităților din România. Clasamentul primelor 10 universități din România în anul 2023 este similar cu cel din 2022, fiind ocupat de universități comprehensive, tehnice și de medicină.

În exercițiul de metaranking specific anului 2023, realizat conform metodologiei stabilite prin Ordinul Ministerului Educației nr. 4299/18.04.2024, pentru aprobarea Metodologiei privind realizarea exercițiului național de metaranking, au fost ierarhizate 28 de universități românești de stat, dintr-un număr total de 52, precum și două universități private.

Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, Universitatea din Bucureşti şi Universitatea Politehnica din Bucureşti ocupă primele trei locuri în Metarankingul Naţional pe anul 2023 al instituţiilor de învăţământ superior care a fost publicat astăzi de Ministerul Educaţiei.

Locul patru este ocupat de Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti, locul cinci de Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca, iar locul şase de Universitatea „Transilvania” din Braşov.

Pe locul şapte se află Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, pe locul opt Universitatea de Vest din Timişoara, pe locul nouă Academia de Studii Economice din Bucureşti, iar pe locul zece Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca.

În anul 2023, 14 universități sunt clasificate deasupra mediei naționale, față de 12 în ediția anterioară.

Față de exercițiul anterior de metaranking, nu au existat intrări noi în clasament. În schimb, Academia Tehnică Militară „Ferdinand I”, care a fost prezentă în exercițiul anterior, nu se mai regăsește în clasamentele internaționale și, implicit, în metaranking.

Topul complet al universităților românești

Clasamentul complet arată astfel:

 1. UNIVERSITATEA „BABEŞ-BOLYAI” DIN CLUJ-NAPOCA
 2. UNIVERSITATEA DIN BUCUREŞTI
 3. UNIVERSITATEA POLITEHNICĂ DIN BUCUREŞTI
 4. UNIVERSITATEA DE MEDICINĂ ŞI FARMACIE „CAROL DAVILA”

DIN BUCUREŞTI

 1. UNIVERSITATEA DE MEDICINĂ ŞI FARMACIE „IULIU HAŢIEGANU” DIN CLUJ-NAPOCA
 2. UNIVERSITATEA „TRANSILVANIA” DIN BRAŞOV
 3. UNIVERSITATEA „ALEXANDRU IOAN CUZA” DIN IAŞI
 4. UNIVERSITATEA DE VEST DIN TIMIŞOARA
 5. ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCUREŞTI
 6. UNIVERSITATEA TEHNICĂ DIN CLUJ-NAPOCA
 7. UNIVERSITATEA POLITEHNICĂ DIN TIMIŞOARA
 8. UNIVERSITATEA TEHNICĂ „GHEORGHE ASACHI” DIN IAŞI
 9. UNIVERSITATEA DIN ORADEA
 10. UNIVERSITATEA „LUCIAN BLAGA” DIN SIBIU
 11. UNIVERSITATEA DIN CRAIOVA
 12. UNIVERSITATEA „ŞTEFAN CEL MARE” DIN SUCEAVA
 13. UNIVERSITATEA DE MEDICINĂ, FARMACIE, ŞTIINŢE ŞI TEHNOLOGIE „GEORGE EMIL PALADE” DIN TÂRGU MUREŞ
 14. UNIVERSITATEA DE MEDICINĂ ŞI FARMACIE „GRIGORE T, POPA” DIN IAŞI
 15. UNIVERSITATEA DE ŞTIINŢE AGRICOLE ŞI MEDICINĂ VETERINARĂ DIN CLUJ-NAPOCA
 16. UNIVERSITATEA „DUNĂREA DE JOS” DIN GALAŢI
 17. UNIVERSITATEA DE MEDICINĂ ŞI FARMACIE DIN CRAIOVA
 18. UNIVERSITATEA DE MEDICINĂ ŞI FARMACIE „VICTOR BABEŞ”

DIN TIMIŞOARA

 1. UNIVERSITATEA „OVIDIUS” DIN CONSTANŢA
 2. UNIVERSITATEA „TITU MAIORESCU” DIN BUCUREŞTI
 3. UNIVERSITATEA DIN PITEŞTI
 4. UNIVERSITATEA DE ŞTIINŢE AGRONOMICE ŞI MEDICINĂ VETERINARĂ DIN BUCUREŞTI
 5. UNIVERSITATEA SAPIENTIA DIN CLUJ-NAPOCA
 6. UNIVERSITATEA „VALAHIA” DIN TÂRGOVIŞTE
 7. UNIVERSITATEA „AUREL VLAICU” DIN ARAD
 8. UNIVERSITATEA TEHNICĂ DE CONSTRUCŢII DIN BUCUREŞTI

Potrivit Ministerului Educaţiei, Metarankingul Naţional este un mecanism de evaluare şi ierarhizare a universităţilor din România, bazat pe analiza unor clasamente universitare internaţionale recunoscute la nivel global de către International Ranking Expert Group, Inventory of International Rankings (IREG).

„Metarankingul reprezintă un instrument de analiză precis şi imparţial, care promovează alocarea echitabilă a finanţării cercetării universitare pe baza performanţei dovedite şi identificarea nevoilor pentru atingerea şi susţinerea excelenţei în educaţie şi cercetare”, a transmis Ministerul Educaţiei în comunicatul său.

Obiectivele specifice ale Metarankingului Naţional vizează identificarea instituţiilor de învăţământ superior performante din punct de vedere al activităţii ştiinţifice şi al contribuţiei lor la comunitatea academică internaţională, reflectată prin prezenţa în cele mai importante clasamente internaţionale ale universităţilor europene şi occidentale, precum şi ierarhizarea acestora pe baza punctajului obţinut în urma aplicării metodologiei standardizate aferente exerciţiului naţional de metaranking.

De asemenea, se urmăreşte să se ofere un instrument de analiză adecvat pentru managementul academic naţional, un instrument cât mai obiectiv şi transparent care poate fi folosit pentru a obţine o viziune mai clară şi mai cuprinzătoare asupra impactului universităţilor româneşti în cadrul comunităţii academice internaţionale şi luarea unor decizii mai informate şi mai eficiente în ceea ce priveşte finanţarea cercetării în instituţiile de învăţământ superior.