Topul universităților românești în 2024. Cine conduce clasamentul

Publicat: 03 iun. 2024, 18:28, de Cristina Cohuț, în SOCIAL , ? cititori
Topul universităților românești în 2024. Cine conduce clasamentul
Sursa foto: pexels.com

Clasamentul RUR World University Rankings pentru 2024 a fost recent publicat, evaluând performanțele a peste 1.100 de universități la nivel global. În acest top, România se remarcă cu patru instituții de învățământ superior, dar se situează considerabil în urma universităților din marile centre academice ale lumii.

Universitatea din București domină pe plan național în domeniul cercetării în ediția din acest an a clasamentului Round University Ranking (RUR) World University Rankings, informează un comunicat de presă al instituţiei de învăţământ superior.

Prezentă în clasamentul RUR World University Rankings încă de la prima sa ediție, în 2010, Universitatea din București ocupă locul 540 la nivel mondial în ceea ce privește cercetarea.

Clasamentul din 2024, recunoscut de IREG Observatory on Academic Ranking and Excellence, analizează performanțele a peste 1.100 de universități, bazându-se pe 20 de indicatori grupați în patru domenii-cheie: predare, cercetare, diversitate internațională și sustenabilitate financiară. Acesta oferă informații utile atât comunității academice, cât și reprezentanților angajatorilor și factorilor de decizie politică.

Conform sursei citate, în clasamentul general, Universitatea din București este urmată de Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București și Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, fiind apoi succedată de Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu-Mureș.

Principalii factori evaluați în acest clasament sunt predarea (40%) și cercetarea (40%), urmate de diversitatea internațională (10%) și sustenabilitatea financiară (10%), acestea din urmă fiind considerate domenii auxiliare, conform metodologiei RUR World University Rankings.