Toți îl împodobim, dar știm oare ce semnificație are bradul de Crăciun?

Publicat: 25 dec. 2021, 14:00, de Laura Macovei, în ACTUALITATE , ? cititori
Toți îl împodobim, dar știm oare ce semnificație are bradul de Crăciun?
ornament, crăciun, brad, fulg

Multe globuri, luminițe și ghirlande. Toate decorează frumos bradul nostru de Crăciun, fie el natural sau artificial, verde sau alb.

Povestea bradului de Crăciun

Legenda spune că bradul că este un pom al vieții datorită faptului că el rămâne verde tot timpul, simbolizându-l, astfel, pe Hristos, veșnic viu.

Despre obiceiul bradului de Crăciun nu se știe exact de unde a luat naștere. Se bănuiește că pomul de Crăciun ar fi apărut pentru prima dată la popoarele germanice, iar cu timpul acest obicei a intrat și în tradiția creștină.

În România bradul de Crăciun a fost împodobit pentru prima dată în palatul regelui Carol I de Hohenzollern, în anul 1866, iar de atunci românii au preluat această tradiție.

Cum tăiem pomul de Crăciun

De-a lungul timpului, oamenii au găsit alternative pentru a evita tăierea brazilor de Crăciun, mulți alegând brazi artificiali, pe care să-i reutilizeze în fiecare an, alții au ales să cumpere brazi în ghivece, pe care să-i planteze ulterior, iar, mai ales în mediul rural, oamenii preferă să-și planteze un brad în curte, pe care să-l îngrijească pentru a-l avea verde și pentru a-l împodobi în fiecare an.

Bradul de Crăciun era împodobit, la început, cu fructe, flori de hârtie sau biscuiți. În timp, s-a trecut la ornarea acestuia cu fel si fel de minunății, printre care: globulețele de sticlă, beteala, bomboanele de ciocolată, instalațiile luminoase.

Există, de asemenea, obiceiul ca în vârful bradului de Crăciun să se așeze o stea, simbol al stelei care i-a călăuzit pe magi până la Betleem. Despre această stea se spune că aduce noroc și duce la îndeplinire dorințele.

Din plastic sau natural, micuț sau imens, bradul nu lipsește din nici o casă în Sfânta seară a Crăciunului și acompaniază familiile strânse în jurul meselor.