Totul s-a petrecut la București: Cine a învins în lupta pentru controlul asupra internetului

Publicat: 29 sept. 2022, 23:00, de Eliza Popa, în ACTUALITATE , ? cititori
Totul s-a petrecut la București: Cine a învins în lupta pentru controlul asupra internetului

Doreen Bogdan-Martin, candidata SUA, l-a învins decisiv pe rivalul său rus în cursa pentru șefia Uniunii Internaționale de Telecomunicații (ITU), joi, în cadrul unor alegeri care s-au desfășurat la București și care au fost interpretate drept un test menit să arate cât de multe țări mai sunt de partea Moscovei după invazia rusă în Ucraina, potrivit Reuters.

A fost o confruntare cu miză politică majoră, transmite și Politico, care arată că rezultatul alegerilor va influența decisiv soarta internetului.

Doreen Bogdan-Martin va conduce instituția pentru următorii patru ani, după voturile acordate la scrutinul organizat la cea de-a 21-a ediţie a Conferinţei Plenipotenţiarilor ITU (PP-22), eveniment ce are loc la Bucureşti în această perioadă. Anunţul a fost făcut de Sabin Sărmaş, preşedintele conferinţei de la Palatul Parlamentului. Astfel, în urma opţiunilor de vot acordate de toate statele-membre ITU, Doreen Bogdan-Martin a obţinut 139 dintre sufragii, în timp ce candidatul din Federaţia Rusă, Rashid Ismailov, a obținut doar 25 de voturi.

Agenția de telecomunicații a ONU este responsabilă cu stabilirea standardelor globale pentru infrastructura de telecomunicații și tehnologică, care guvernează, de asemenea, regulile privind internetul.

Contrastul între cei doi candidați a fost major, potrivit Politico: Alegerea a fost este între a păstra internetul așa cum este cunoscut în prezent sau a pune bazele unui control guvernamental sporit. Țări autoritare precum Rusia, China, Arabia Saudită și Iranul au demonstrat deja că internetul poate fi transformat într-un instrument puternic de cenzură și de reprimare a disidenței.

Oficialii occidentali s-au raliat în jurul candidatei americane, Doreen Bogdan-Martin, și au făcut campanie de luni de zile pentru a asigura o majoritate împotriva rusului Rashid Ismailov.

Peste 3.000 de delegați s-au adunat într-una dintre cele mai mari clădiri administrative din lume, Palatul Parlamentului României, pentru a-și alege liderii și principalele direcții strategice pentru următorii patru ani.

Cine este Doreen Bogdan-Martin

Portofoliul de realizări al candidatei din SUA include, printre altele: lansarea design-ului Centrului Internaţional pentru Inovaţie Digitală, conceperea unei strategii pentru tineri la nivelul ITU, a unui grup de lucru inter-sectorial pentru tineret, lansarea Programului „Generation Connect Board”- pentru a stimula implicarea tinerilor şi conceptualizarea „Global Youth Summit” şi îmbunătăţirea coerenţei între programe pentru ca acestea să fie orientate către viitor.

Doreen Bogdan-Martin are 30 de ani de experienţă în domeniul informaţiei şi comunicării, în sectorul tehnologiilor (TIC), al relaţiilor guvernamentale şi în organizaţii multilaterale. Este căsătorită, are patru copii şi vorbeşte fluent franceză şi spaniolă.

Pe plan educaţional, este masterandă a Universităţii Americane – Şcoala de Servicii Internaţionale, în Politici de comunicaţii internaţionale, şi licenţiată a Universităţii din Delaware. Din anul 2019, Bogdan-Martin ocupă funcţia de director al Biroului de Dezvoltare în Telecomunicaţii al ITU.

În ultimii opt ani, şefia Uniunii Internaţionale a Comunicaţiilor a aparţinut Chinei, prin Houlin Zhao.
Ismailov, care a deținut poziții la Huawei și Nokia, dar și funcții guvernamentale rusești, a candidat cu promisiunea că va face tehnologia mai „centrată pe om” și va reduce diviziunile digitale.

Unii observatori au văzut alegerile ca pe o luptă pentru controlul asupra internetului, între standardele deschise și țările care doresc controale sporite asupra comunicațiilor.