Trădarea zguduie și Parlamentul canadian

Publicat: 11 iun. 2024, 06:57, de Alexandru Bogdan Grigoriev, în Internațional , ? cititori
Trădarea zguduie și Parlamentul canadian
Foto: en.minghui.org

Guvernul Canadian, condus de Justin Trudeau, aflat sub presiune de câteva zile, a cedat luni cererilor opoziţiei de extindere a anchetei publice asupra ingerinţelor străine în Parlamentul canadian. Decizia vine după dezvăluirile referitoare la unii deputaţi sau senatori acuzaţi de trădare.

Comisia parlamentară care examinează aceste probleme a dezvăluit, săptămâna trecută, că unii aleşi au participat „voluntar sau nu” la operaţiuni de ingerinţă străină, în special divulgând secrete altor ţări.

Raportul nu dezvăluie public numele persoanelor implicate în aceste manevre, dar subliniază „deficienţe grave” în răspunsul autorităţilor de la Ottawa la aceste ameninţări, ceea ce „ar putea avea consecinţe pentru Canada timp de mulţi ani”.

„Ingerinţa este un subiect extrem de îngrijorător care trebuie luat în serios. Trebuie să-i asigurăm pe canadieni că ne protejăm democraţia”, a declarat premierul Justin Trudeau.

Acesta din urmă doreşte, aşadar, ca noua comisie „să poată efectua o urmărire atentă”, acceptând parţial cerinţele opoziţiei.

Partidele au cerut o comisie de anchetă independentă, care să analizeze şi această chestiune a posibilelor acte de trădare şi să „dezvăluie numele deputaţilor care şi-au trădat ţara” şi care sunt citaţi în raportul său, a declarat deputatul conservator Andrew Scheer.

Considerând că acuzaţiile „sunt cu adevărat tulburătoare”, Jagmeet Singh, liderul Noului Partid Democrat (NDP) şi aliat al lui Justin Trudeau, a subliniat că poporul canadian „are dreptul de a şti”.

Chestionat în repetate rânduri, ministrul Securităţii Publice, Dominic LeBlanc, a refuzat, însă, să dezvăluie identitatea aleşilor menţionaţi în raport, afirmând că acest lucru „nu este legal”.

În raport, se vorbește în special despre finanţarea secretă a campaniilor politice şi schimbul de informaţii confidenţiale despre munca sau opiniile parlamentarilor cu agenţii ai unor servicii de informaţii străine