Tradiții și obiceiuri de Sfântul Gheorghe. Ce este interzis să faci astăzi

Publicat: 23 apr. 2023, 07:50, de Aura Bănescu, în LIFESTYLE , ? cititori
Tradiții și obiceiuri de Sfântul Gheorghe. Ce este interzis să faci astăzi

Sfântul Gheorghe se sărbătorește an de an pe 23 aprilie, când peste un milion de români își serbează ziua de nume. Cele mai cunoscute tradiții și obiceiuri de Sfântul Gheorghe. Iată ce este interzis să faci astăzi pentru a ține ghinionul la distanță și a avea parte de noroc și prosperitate tot anul!

În tradiția populară, Sfântul Gheorghe este cunoscut sub numele de San-George. Este considerat a fi un zeu al vegetației, protector al naturii inverzite, al vitelor și al oilor, dar și al Forțelor Terestre Române.

Potrivit tradiției, capul familiei pune în dimineața zilei de Sfântul Gheorghe ramuri verzi la poartă, fereastră, sau ușă, pentru a feri gospodăria de forțele răului. Peste an, aceste ramuri se păstrează și se folosesc pe post de leac pentru tratarea diverselor boli.

De asemenea, aceste ramuri verzi sunt puse și în hrana animalelor, pentru a acestea să fie ferite de duurile rele. Această tradiție a ramurilor verzi pus la stâlpii porților se mai păstrează și astăzi în multe zone din România, potrivit crestinortodox.ro.

Aceste ramuri erau păstrate peste an și folosite drept leac împotriva bolilor, fiind puse chiar și în hrana animalelor. Se credea că vor proteja animalele de duhurile rele

În unele zone din România, exista obiceiul ca în dimineața zilei de Sfântul Gheorghe, fetele nemăritate să pună brazde verzi, împodobite, în mijlocul drumului, pentru a vedea ce băiat calcă pe ele.

Tot în dimineața de pe 23 aprilie, fetele merg să culeagă matragună si năvalnic, pentru a le pune în pod sau sub streașină, cu scopul de le aduce pețitori bogați.

Tot în tradiția populară se spune că dacă femeile nemăritat merg și culeg plant edin pădure în această zi, pe care le dau apoi de mâncare vitelor, acestea vor da un lapte de bună claitate to anul.

Obiceiul popular spune că este bine ca băieții tineri să caute în dimineața zilei de 23 aprilie iarba fiarelor, pentru a fi puternici tot anul.

Ce este interzis să faci astăzi, de Sfântul Gheorghe

În ziua de Sfântul Gheorghe oamenii nu au voie să doarmă, ptrovit tradiției populare, pentru că se crede că cei care dorm în această zi de sărbătoare vor fi somnoroși și leneși tot anul. Această sărbătoare este marcată cu cruce roșie, așadar nu se calcă rufe, nu se spală și nici nu se fac treburi casnice.

O altă tradiție a sărbătorii de pe 23 aprilie este urzicatul. Se spune că cine este urzicat în această zi va fi ager, hranic și sănăts în vara care urmează să înceapă.

Rugăciune către Sfântul Gheorghe

Pe lângă celelalte tradiții și obiceiuri legate de această zi, credincioșii obișnuiesc să rostească o rugăciune grabnic ajutătoare, către Sfântul Gheorghe. Aceasta îi ajută în momentele grele din viața acestora sau în clipele în care se află la răscruce. Este de ajutor oricărui creștin care o rostește chiar pe data de 23 aprilie, de ziua Sfântului. Iată care este aceasta:

„Sfinte Mare Mucenice, ai viețuit după vrednicia numelui tău. Ai luat pe umerii tăi Crucea lui Hristos și ai lucrat pământul cel înțelenit de înșelarea diavolească. Ai stat în slavă înaintea scaunului Celui Ce le stăpânește pe toate. Fă-te acum mijlocitor al nevoilor noastre! Îngrădește-ne pe noi, nevrednicii, cu rugăciunile tale. Fii izbăvitor al celor robiți de păcate, ocrotitor al săracilor, doctor al bolnavilor.

Fii îndrumător al celor rătăciți în întunericul acestei lumi. Izbăvește-ne, ca un milostiv, din toată nevoia. Și alungă tulburarea păcatelor și a primejdiilor de multe feluri. Și ne învrednicește pentru rugăciunile tale, să fim și noi buni cultivatori ai pământului vieții noastre!

Sfinte Gheorghe, cu inima ta mereu atentă față de alții, cu sufletul tău treaz, tu veneai în ajutorul sufletelor aflate în strâmtorare. Vezi, Sfinte Gheorghe, cum drumul meu este aspru, greu, uneori dureros. Susține-mi curajul împotriva descurajării care mă pândește. Să se deschidă ochii spre Lumină. Pentru că eu sa pot întrezări Iubirea nemărginită a Tatălui meu care mă așteaptă și pe care să-l iubesc.

Sfinte Gheorghe, fără teamă de chinuri și de moarte în fața puterilor acestei lumi, tu ai lăudat măreția Dumnezeului creștinilor și ai distrus idolii. Și astăzi, ni se propun mai degrabă idoli spre slujire în loc să-l adorăm pe adevăratul Dumnezeu. Ajută-ne să rezistăm atracției acestor false divinități pentru a ne încredința și dărui Tatălui nostru și Mântuitorului nostru, Hristos. Amin.”