Tradiții și superstiții de Mărțișor. Ce să faci pe 1 martie pentru noroc

Publicat: 01 mart. 2023, 07:00, de Aura Bănescu, în LIFESTYLE , ? cititori
Tradiții și superstiții de Mărțișor. Ce să faci pe 1 martie pentru noroc

Pe 1 martie ne luăm adio de la iarnă și urăm bun venit primăverii! Calendaristic, cel puțin, odată cu Mărțișorul vine primăvara, ne bucurăm de ghiocei, zambile, mărțișoare și bucurăm oamenii dragi cu mesaje frumoase. Atenție, însă, și la tradițiile și superstițiile de Mărțișor dacă vreți să aveți noroc tot anul!

Pe 1 martie purtăm mărțișor, primim și oferim flori celor dragi. Dar v-ați întrebat de unde vine acest obicei al mărțișoarelor și ce simbolizează cele două culori ale șnurului care le însoțește, respectiv alb și roșu?

Legenda mărțișorului

în mitologia modernă a bulgarilor, existența mărțișorului, cunoscut sub denumirea de Martenitsa, denumire care provine de la „Baba Marta” – o fiinţă bătrână şi capricioasă asemănătoare Babei Dochia – ar fi legată de întemeierea la Dunăre în anul 681 d.Hr. a primului lor hanat (n.n. – teritoriu condus de un han).

Prezența mărțișorului în tradiția celor două popoare se datorează substratului comun daco-tracic, înainte de procesul de romanizare a românilor și de slavizare a vecinilor de la sud de Dunăre, potrivit Wikipedia.org.

În același timp, există scrieri care susțin că mărțișorul a apărut încă de pe vremea Imperiului Roman, în perioada în care Anul Nou era sărbătorit în prima zi a primăverii. Această zi marca Matronalia, o sărbătoare dedicată lui Marte, care în mitologia romană era nu doar zeul războiului, ci și zeul fertilității, al forţelor naturii, al primăverii şi al agriculturii. Anul Nou avea să fie sărbătorit pe 1 martie până la începutul secolului al XVIII-lea.

Historia scrie că cel mai vechi mărțișor datează din anul 1879 şi are forma unei inimi din argint. Se spune că roșul protejează de rele şi exprimă iubirea în credinţa populară, în timp ce albul semnifică puritate şi energie. Totodată, roşul ar putea simboliza vitalitatea femeii, iar albul înţelepciunea bărbatului, ceea ce înseamnă că șnurul mărțișorului exprimă împletirea inseparabilă a celor două principii.

Tradiții și obiceiuri de Mărțișor

Sărbătoarea de 1 martie are origini vechi, strâns legate de noroc și fericire. În vechime, mărţişorul era legat la mâinile sau de gâtul copiilor, pentru a le purta noroc în cursul anului, pentru a fi sănătoşi şi curaţi ca argintul odată cu sosirea primăverii. Tot pentru noroc și fericire era purtat și de către femei.

De 1 Martie, fetele care doreau să se mărite se spălau pe față cu apă scursă de pe frunzele de fragi din pădure pentru a-și crește șansele să aibă noroc în dragoste.

Înţelepciunea populară mai arată că purtătoarele mărţişoarelor sunt ferite să fie arse de soare pe timpul verii, vor fi sănătoase şi frumoase ca florile primăverii, vor fi plăcute şi drăgăstoase, bogate şi norocoase, ferite de boli şi deochi.

Nu în ultimul rând, trebuie spus că la finalul acestui ciclu, pe 9 martie, îi prăznuim pe Sfinţii 40 de mucenici din Sevastia. Această zi mai este cunoscută și sub denumirea populară de Moşi, Mucenici sau 40 de Sfinţi, iar tradiția spune că în unele zone ale ţării trebuie să se bea 40 de pahare cu vin.

În unele zone ale țării, în prima zi din martie, părinții îi leagă copilului la gât sau la mână un bănuț de argint sau de aur alături de un fir roșu cu alb. Se spune că în acest mod, copiii vor fi feriți de razele arzătoare ale soarelui în timpul verii. Mărțișorul se va purta timp de 12 zile, apoi va fi legat de ramura unui copac și în funcție de cum va evolua copacul, se spune că așa îi va merge și copilului. Dacă pomul va înverzi și va înflori, se spune că și copilul va avea un parcurs la fel de bun.

Ce simbolizează Babele din luna martie

Tot în prima zi a lunii martie încep așa-zisele „babe”. Tradiția spune că fiecare persoană de sex feminin îşi alege o zi între 1 şi 9 martie, corespunzătoare legendei Babei Dochia care a urcat timp de 9 zile şi 9 nopţi cu oile pe munte, fiind îmbrăcată cu 9 cojoace.

Legenda povestește despre faptul că Dochia a murit îngheţată, împreună cu turma ei, din cauza gerului năprasnic. Conform tradiţiei, aşa cum va fi vremea în ziua în care ai ales baba ta, la fel vor fi şi doamnele şi domnişoarele, adică liniştite şi frumoase ori supărate şi urâte.

Ce nu trebuie să faci pe 1 martie

Se spune despre această zi că nu ai voie să speli sau să dai cu mătura. În caz contrar, o superstiție spune că Baba Dochia va întoarce gerul.

Pentru a avea un an plin de prosperitate, se spune că este bine să bei vin roșu și să nu te cerți cu nimeni în această zi sau să stai supărat pentru că se spune că vei fi așa până când va veni toamna.

Cele mai frumoase mesaje de primăvară 2023

  • As vrea ca acest mărţişor, împreună cu primii ghiocei si primele randunele care vestesc regenerarea naturii, sa fie si un simbol al înălţării sufletelor noastre. Fie ca aceasta primavara sa îţi aducă noi speranţe si pace in suflet, gingaşie si dragoste, putere si multe realizari.
  • Zâmbetul sa-ti fie mereu blând precum soarele primaverii. Inima sa-ti tresară mereu de bucurie la vederea primului ghiocel. Iar minunea renasterii naturii sa-ti aduca aminte ca întotdeauna mai exista o speranţa. O primăvară ca-n povești!
  • Primăvara este anotimpul renaşterii, al învierii la viaţă. Vă doresc să aveţi o primăvară minunată, plină de dragoste şi realizări!
  •  Un buchet de ghiocei şi o primăvară superbă pentru o persoană mai specială decât toate anotimpurile!
  • Primăvara să îţi aducă un mărţişor de sănatate, un ghiocel de noroc, o adiere caldă de fericire, un nor de iubire şi un soare strălucitor asemeni sufletului tău.
  • Anotimpurile vin şi trec, dar fiecare om păstrează în sufletul său un anotimp. Încearcă să păstrezi primăvara!