Tragedia din istoria muzicii: Se împlinesc 41 de ani de la asasinarea lui John Lennon

Pe 8 decembrie 1980, în urmă cu 41 de ani, avea loc una din cele mai mari tragedii din istoria muzicii. John Lennon, unul dintre fondatorii trupei The Beatles, a fost asasinat în această zi la New York.

John Winston Ono Lennon, numele la naștere John Winston Lennon, MBE s-a născut șa 9 octombrie 1940, în Liverpool, Anglia, Regatul Unit și a decedat 8 decembrie 1980, în New York City, SUA.

Compozitor, muzician, cântăreț, textier, activist și artist complex englez, John Lennon  a fost unul dintre fondatorii trupei The Beatles.

Născut și crescut în Liverpool, Lennon a fost implicat în „mania skiffle”, un stil de muzică cu influențe de jazz, blues, folk și country music.

Prima lui trupă, numită The Quarrymen, a evoluat în The Beatles în 1960.

Pe măsură ce trupa ce dezintegra spre sfârșitul deceniului, Lennon s-a implicat într-o carieră solo, în care a produs legendarele sale albume: „John Lennon/Plastic Ono band” și Imagine, și de asemenea cântece renumite precum „Give Peace a Chance” și „Imagine”.

Până în 2010, circa 14 milioane de albume ale lui se vânduseră în întreaga lume, iar ca compozitor și interpret a fost de 27 de ori pe locul 1 în US Hot 100.

În 2002, BBC l-a votat al optulea din cei mai mari 100 de britanici, iar în 2008 revista Rolling Stone l-a votat al cincilea din cei mai mari cântăreți al tuturor timpurilor. După moartea sa, a fost inclus în Songwriters Hall of Fame, în 1987 și în Rock and Roll Hall of Fame, în 1994.

Asasinarea

John Lennon s-a retras din domeniul muzical în 1975, pentru a fi aproape de familia sa, dar s-a relansat în 1980, cu un album numit Double Fantasy.

Lennon a fost ucis la trei săptămâni după lansarea acestuia, pe data de 8 decembrie 1980, conform Wikipedia.

Yokko Ono a emis o declarație a doua zi, spunând că „Nu există nicio înmormântare pentru John. (…)John a iubit și s-a rugat pentru rasa umană. Dorința mea este ca oamenii să se roage la fel pentru el”.

Trupul său a fost incinerat la cimitirul Ferncliff în Hartsdale, New York. Yokko Ono a risipit cenușa lui în parcul central din New York.

Chapman a fost găsit vinovat pentru crimă de gradul al doilea și a fost condamnat la 20 de ani de închisoare. Începând cu anul 2010, el a rămas în închisoare, negând de mai multe ori adevărul.

În jur de ora 10:50 seara, pe 8 decembrie 1980, Lennon și Ono se întorceau acasă, la apartamentul lor din New York, când Mark David Chapman l-a împușcat pe Lennon în spate de patru ori la intrarea în clădire. Lennon a fost dus la Urgențe, dar a fost declarat mort la 11:07. Mai devreme în acea seară, Lennon îi dăduse un autograf lui Chapman.

Mai multe articole...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole