Tragedie la Mecca: Peste 1.000 de decese în timpul pelerinajului anual musulman

Publicat: 20 iun. 2024, 18:31, de Cristina Cohuț, în Internațional , ? cititori
Tragedie la Mecca: Peste 1.000 de decese în timpul pelerinajului anual musulman
Sursa foto: digi24.ro

Bilanțul deceselor în timpul Hajj-ului, cel mai mare pelerinaj musulman desfășurat în Arabia Saudită sub o căldură sufocantă, a depășit pragul de 1.000 de victime, conform unui raport realizat de AFP pe baza datelor furnizate de mai multe țări, relatează Agerpres.

Un diplomat arab a declarat joi pentru AFP că au fost înregistrate 58 de decese suplimentare în rândul pelerinilor egipteni, ceea ce a ridicat la 658 numărul cetățenilor din Egipt care au pierit în timpul Hajj-ului.

Conform aceleași surse, 630 dintre acești pelerini nu aveau autorizație oficială pentru a participa la acest pelerinaj.

În total, 1.081 de decese au fost raportate de zece țări prin comunicate oficiale sau prin intermediul diplomaților implicați în operațiunile de căutare a victimelor.

Hajj-ul reprezintă unul dintre cei cinci piloni ai islamului, iar toți musulmanii care au mijloacele financiare și fizice necesare sunt obligați să îl îndeplinească măcar o dată în viață. Pelerinajul are loc într-o perioadă specifică determinată de calendarul lunar islamic.

Ritualurile din 2024 s-au desfășurat în plină vară în una dintre cele mai fierbinți regiuni ale lumii, cu temperaturi care au atins 51,8 grade Celsius la Mecca, cel mai sfânt oraș al islamului.

Pelerinii trebuie să obțină un permis pentru pelerinajul la Mecca

În fiecare an, zeci de mii de credincioși încearcă să participe la acest pelerinaj fără să aibă permisele necesare, care sunt eliberate pe baza unor cote și implică costuri specifice.

La începutul lunii iunie, Arabia Saudită a anunțat că forțele sale de securitate au evacuat din Mecca peste 300.000 de pelerini care nu erau înregistrați oficial.

Cu toate acestea, se pare că un număr mare de pelerini clandestini au participat la ritualuri începând de vineri, în condiții meteorologice extrem de dificile.

„Oamenii erau obosiţi după ce au fost urmăriţi de forţele de securitate înainte de ziua ritualului morţii, Arafat, sâmbătă. Erau epuizaţi”, a declarat joi pentru AFP un diplomat arab sub protecţia anonimatului.

El a menționat că principala cauză a deceselor printre pelerinii egipteni a fost căldura intensă, care a provocat în special complicații asociate cu hipertensiunea arterială.