Nelu Tătaru: Tragedii gen Piatra Neamț se pot repeta, doar 15% dintre spitale sunt în subordinea Ministerului Sănătății

Publicat: 17 nov. 2020, 12:22, de Cezar Amariei, în Sănătate , ? cititori
Nelu Tătaru: Tragedii gen Piatra Neamț se pot repeta, doar 15% dintre spitale sunt în subordinea Ministerului Sănătății

În condițiile în care șase din șapte spitale sunt în subordinea autorităților locale, ce decid managementul pe criterii politice și nu de competență, putem asista în continuare la tragedii de tipul celei petrecute la Piatra Neamț, consideră Nelu Tătaru. În opinia acestuia, sănătatea și educația nu ar mai trebui pe viitor politizate.

Conform datelor prezentate de ministrul Sănătății, luni seară, la Realitatea TV, cele peste 380 de spitale publice, 58 sunt în subordinea Ministerului Sănătății. În restul cazurilor, majoritatea sunt în subordinea autorităților locale.

„În momentul în care am avea coodonarea activității medicale putem spune că, într-adevăr, ministerul coordonează activitatea medicală din acel spital. Acel spital are un management, un comitet director, un director medical, un nucleu de calitate, care girează activitatea medicală. În condițiile în care vrem ca ministerul să gireze activitatea medicală, ministerul trebuie să aibă coordonarea și asta e una dintre ideile viitoare”, a spus Tătaru.

Numirile politice în fruntea spitalelor locale

În opinia acestuia, cât timp vom avea numiri politice la conducerea unităților medicale riscăm să avem și alte incidente de tipul celui consumat sâmbătă, când a luat foc secția de Terapie Intensivă a Spitalului Piatra Neamț.

„Sănătatea și educația nu ar trebui să aibă culoare politică. În condițiile în care o administrație locală numește politic un administrator de spital, nu numai că și-l asumă politic, dar și-l asumă și ca susținere în activitatea medicală desfășurată. În condițiile în care acel manager, pus politic, poate cu o slabă activitate managerială, își asigură o echipă la fel pusă politic, un director medical, de îngrijiri sau financiar, atunci putem privi neîncrezător spre viitorul acelui spital dar, ce este cel mai rău, putem privi cu tristețe spre activitatea acelui corp medical. Va fi un act medical la limită, oricât ar vrea corpul medical altceva și putem asista la tragedii cum s-a întâmplat la Piatra Neamț”, consideră ministrul Nelu Tătaru.

Sâmbătă seara, secția ATI a Spitalului din Piatra Neamț a luat foc, 10 persoane decedând și alte șapte fiind rănite. Spitalul era condus de două săptămâni de Lucian Micu, fostul primar al orașului Roman, numit politic de președintele Consiliului Județului Neamț, Ionel Arsene.

Citește și: