Soluție europeană pentru autorizarea anti-incendiu a spitalelor românești

Tragedia de la Spitalul de Urgență din Piatra Neamț, unde 10 oameni au murit și alți șapte au fost răniți într-un incendiu izbucnit la secția de Terapie Intensivă, a redeschis problema autorizării unităților medicale. Cum multe nu au finanțare pentru acest capitol, premierul Orban susține că a identificat soluția: fondurile europene.

Întrebat luni seară, după ce a vizitat spitale și secții de Terapie Intensivă din București, de câți bani au nevoie unitățile sanitare cu paturi pentru a îndeplini criteriile și a obține autorizație anti-incendiu, în condițiile în care multe nu au fondurile necesare, premierul a prezentat soluția.

„În ce ne privește am spus că vom deconta din fonduri europene, am vorbit cu ministrul Boloș (ministrul Fondurilor Europene, n.r.), toate lucrările de modernizare, reparare, alimentare cu oxigen, refacere a instalațiilor, astfel încât ele să fie conforme. Vom deconta din fonduri europene”, a întărit premierul Orban.

Întrebat dacă știe câte spitale au nevoie de finanțare, a răspuns că se face o evaluare în această direcție.

„Asta va fi rezultatul în urma verificărilor care sunt efectuate de Direcțiile de Sănătate Publică împreună cu Inspectoratele Județene pentru Situații de Urgență. Am cerut sprijin la Ministerul Economiei către ISCIR și CNCIR, care trebuie să avizeze și să verifice și ei starea proiectelor. Evident, vom ști clar cum se stă cu contractele de mentenanță și de service, și acolo trebuie să vedem dacă sunt contracte în regulă. În cazul în care se lucrează în regie proprie trebuie verificată pregătirea tehnică, dacă angajații au toate avizele necesare”, a adăugat Ludovic Orban.

Sâmbătă seara, secția ATI a Spitalului de Urgență din Piatra Neamț a luat foc, după ce a fost mutată iar lucrările din noile saloane ar fi fost făcute fără a avea toate autorizațiile necesare. În ultimii zece ani au existat cel puțin zece incidente majore, generate de incendii, în spitalele din România.   

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...

Cifrele dezastrului pentru România după privatizarea Petrom EXCLUSIV

Legea care a “legalizat” vânzarea Petrom către OMV este nulă de drept. PUTEREA.RO vă prezintă ÎN EXCLUSIVITATE date care demonstrează, încã de la momentul...