Transgaz, condusă de subinginerul Sterian, de foști securiști, neamuri și vecini

Publicat: 22 feb. 2023, 07:15, de Cristian Matache, în ECONOMIE , ? cititori
Transgaz, condusă de subinginerul Sterian, de foști securiști, neamuri și vecini

Ion Sterian conduce monopolul transportului național de gaze din 2017. A rezistat în funcție indiferent de regim printr-o asociere cu întreagă ”camarilă” provenită din serviciile secrete. În plus, Transgaz s-a umplut de rude, prieteni și vecini.

Ion Sterian este prietenul tuturor. S-a lipit de Vlad Moiescu, prietenul fostului lider PNL Călin Popescu Tăriceanu. După alegerile din 2008 s-a orientat către oamenii lui Traian Băsescu, dar și către ALDE, mai exact Daniel Chițoiu.

În 2013 a fost numit președinte al Consiliului de Administrație al Transgaz, iar în 2017, brăileanul Mihai Tudose, ministrul Economiei pe atunci, l-a numit în funcția de director general și membru în CA pe brăileanul Ion Sterian. Și de atunci, Transgaz se învârte în jurul acestui domn care în trecut a mai fost prin CA-urile Hidroserv SA Cluj, Avioane SA Craiova și Administrația Porturilor Martime Constanța.

Transgaz deține monopolul transportului gazelor naturale din țară, fiind companie deținută de statul român, aflată în subordinea Secretariatului General al Guvernului.

Primele semne de întrebare legate de Sterian

Primele semne de întrebare în ceea ce-l privește au fost acelea cu privire la studiile sale. Sterian s-a dat drept inginer de petrol și gaze când el de fapt era subinginer.

”Că tot e moda plagiatelor și a CV-urilor, hai să vă dau una de la prietenii mei din Transgaz. Nea Nelu Sterian, tartorele Transgaz, deși astăzi are nșpe masterate, nșpe facultăți și jdemii de cursuri, în realitate, la bază, n-a fost în stare să termine o facultate tehnică, de ingineri. Ci una de subingineri, la UPG Ploiești.

Cu așa tinichea de coadă, „stăpânul gazelor din România” nu putea pretinde că face din țara noastră un hub de energie, că participă la securitatea energetică a UE sau că se ia la trântă cu Putin în materie de gaze, după cum se laudă peste tot.

Cel care l-a salvat se numește Biriș Iovu Adrian, șef de lucrări la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Bucureşti, iar din 2017 angajat la Transgaz, pe funcția de Șef Serviciu în cadrul BRUA. Și da, ați ghicit, fix Biriș este cel care i-a rezolvat toate problemele lui Sterian în materie de facultăți și masterate.

Biriș l-a băgat pe Sterian direct în anul III la programul de Inginerie Economică de la USAMV, echivalându-i studiile de subinginer, unde nu a dat o zi pe la școală, din ce știu eu. Nu am găsit pe nimeni din promoția respectivă care să îl fi văzut pe boss-ul Transgaz la cursuri. Îl invit să mă contrazică.

Și tot Biriș a fost îndrumatorul lucrării de dizertație a lui Nelu Sterian. Și, probabil, tot Biriș a scris-o!

Așa că Biriș a fost recompensat de elevul Sterian cu un post de câteva mii de euro pe lună”, a spus jurnalistul Ciprian Purice.

Conform acestuia, subinginerii sunt o invenție comunistoidă prin care s-a încercat recompensarea maiștrilor mai harnici, dar care nu aveau totuși capacitatea de a termina o facultate. Așa au rezultat subinginerii. Un fel de școală profesională cu ceva noțiuni tehnice mai avansate.

Rețeaua de foști SRI-iști

În jurul lui Sterian se foiesc tot felul de persoane care au în comun SRI. Acum doi-trei ani,  g4media.ro scria despre persoanele de care se înconjurase la un moment dat directorul general Ion Sterian la Transgaz. Iată-le:

Generalul SRI (r), Marius Stoica, fostul șef al acoperiților SRI, a devenit consilierul directorului general, după ce, în 2017, a fost trecut în rezervă de președintele Klaus Iohannis.

Alexandru Iuga este și el general (r) SRI și actualul director al Direcției Aprovizionare și Transport din cadrul Transgaz. A fost trecut în rezervă în 2009 de către fostul președinte Traian Băsescu cu gradul de general de brigadă cu o stea.

Cezar Aurelian Țolescu este colonel (r) SRI. Acum, colonelul este șef serviciu la Unitatea de management al proiectului BRUA din cadrul Transgaz. BRUA este conducta de gaz care traversează Bulgaria, România, Ungaria și Austria. Construcția ei a fost demarată de Transgaz în 2018.

Geanina Elena Țolescu este soția colonelului Țolescu și lucrează și ea la Transgaz. Ea ar fi fost ofițer SRI la Direcția de contraspionaj radio. Acum, este șef serviciu Monitorizare, control costuri și management financiar la BRUA.

Chestorul (r) Nelu Pop a fost șef al Poliției de frontieră și al Inspectoratului pentru Imigrări. Din 2016 este consilier al directorului general Transgaz.

Viorel Ciprian Achim a fost ofițer SRI și acum este șef al Departamentului Calitate Mediu, Protecţie şi Securitate din Transgaz.

Ionel Sârbu a fost polițist, iar acum este șef al Departamentului Terenuri din cadrul Transgaz.

Vasilica Grăjdan este soția directorului RAAPPS Marius Grăjdan. În 2017, după ce Ion Sterian a devenit director general al Transgaz, ea a devenit șefa Direcției Planificare și Organizare Resurse Umane din cadrul companiei naționale.

Maria Davidoiu este soția lui Eugen Davidoiu, fost şef la TAROM, Electrica Serv, Termoelectrica sau Societatea Naţională a Lignitului Oltenia. Maria Davidoiu este șef birou Achiziții la Transgaz.

Daniela Motreanu este soția liderului PNL Dan Motreanu, actual europarlamentar, fost ministru al Agriculturii în Guvernul Tăriceanu. Daniela Motreanu este șef birou administrativ și activitate de reprezentare din cadrul Transgaz.

Nicoleta Nicolicea este soția deputatului PSD, Eugen Nicolicea. Și ea este șef serviciu în cadrul proiectului BRUA din 2017, potrivit declarației de avere. Nicoleta Nicolicea a fost jurnalistă de tabloide și, înainte de a ajunge la Transgaz, a făcut parte din CA al TVR, a lucrat la Poșta Română și a fost consilier al premierului Ponta.

Ayten Gerea este soția deputatului ALDE și fost ministru al Energiei, Andrei Gerea. Ea lucrează ca specialist PR la Transgaz și a declarat un venit de peste 6500 de lei pe lună de la compania de transport gaz, în 2019. Soția lui Gerea a fost angajată în 2016.

Elena Laura Chițoiu este fosta soție a lui Daniel Chițoiu, lider ALDE, fost deputat și fost ministru al economiei. Lucrează la Resurse Umane la Exploatarea Teritorială București a Transgaz. Potrivit declarațiilor de avere și interese, Elena Laura Chițoiu a fost și consilier la Ministerul Mediului, iar până să se angajeze la Transgaz a fost director în cadrul Autorității pentru Supraveghere Financiară. În 2014, a fost trimisă în judecată de DNA pentru grup infracțional și abuz în serviciu în dosarul ASF, în care a fost arestat preventiv fostul șef ASF, Dan Radu Rușanu. În 2016, Laura Chițoiu a fost condamnată la un an de închisoare cu suspendare de Curtea de Apel București, însă, un an mai târziu, a fost achitată definitiv la Înalta Curte.”

La Transgaz a fost director adjunct și Sergiu Lascu, fratele fostei șefei DNA, Laura Codruța Kövesi. De asemenea, Cristinel Dăncilă, soțul ex-premierului PSD Viorica Dăncilă, a fost și el angajat consilier la Transgaz.

La finele anului trecut, Gen. (r) Marius Stoica, fostul șef al acoperiților de la SRI București, a fost numit Director Departament Logistică la Transgaz.  ”Asta după ce dl. Stoica era deja de ceva ani consilier al directorului general al Transgaz, Nelu Sterian. Mai trebuie spus că, vara asta, dl. Stoica a comis-o rău de tot “contrainformativ” și a plecat de la Transgaz la Nuclearelectrica. Unde nu i-au ieșit combinațiile mioritice, acolo având prioritate combinațiile partenerului strategic. Așa ca rezervistul nostru a revenit la Transgaz direct pe funcție mare și pe un buget cu multe zerouri”, susține jurnalistul Purice.

Rude, prieteni, apropiați, vecini

Recent, jurnalistul Cătălin Pena a dezvăluit ”garda pretoriană” a directorului Ion Sterian. Pe lângă securiști, acesta și-a angajat tot felul de oameni care să-l protejeze. ”Care să-i acopere toate abuzurile, incompetența și ilegalitățile pe care le comite”, a spus Cătălin Pena. Iată lista cu rude, prieteni și apropiați:

1. Stoica Marius – fost general SRI, consilier al directorului-general;
2. Iuga Alexandru – fost general SRI, pentru care a fost infiițată Direcția Aprovizionare și Trasport, la care este director;
3. Țolescu Cezar Aurelian – ofițer superior al SRI, fost director general al RASIROM, Șef Serviciu BRUA în cadrul Transgaz;
4. Țolescu Geanina Elena – ofițer SRI, la Direcția de contraspionaj radio, Șef Serviciu Financiar BRUA. (Soții Țolescu și-au plagiat tezele de doctorat, fiind din lotul de „doctori de-ai lui Oprea” de la Academia SRI).
5. Pop Nelu – chestor de poliție (general cu două stele), consilier al directorului-general, în timp ce fiica acestuia lucrează la Direcția Juridică din Transgaz;
6. Buleandră Dumitru – fost ofițer UM0215, angajat la IT;
7. Buleandră Alexandra – fiica celui de mai sus, la Resurse Umane;
8. Achim Viorel Ciprian – fost ofițer SRI, Șef Serviciu Mediu, Protecție și Securitate la Transgaz;
9. Drăghici Aurelian – protejatul fostului general de informații Virgil Ardelean, șef în Direcșția de Analiză și Verificare
10. Chițoiu Elena Laura – soția lui Daniel Chițoiu, lider ALDE, fost deputat, fost ministru al economiei, lucrează la Resurse Umane la Exploatarea Teritorială București și vine foarte rar la serviciu;
11. Motreanu Daniela – soția liderului PNL Dan Motreanu, actual europarlamentar, fost ministru al agriculturii, pădurilor și dezvoltării rurale în Guvernul Tăriceanu, este Șef Birou Administrativ, structură desființată pentru a putea fi eliminat fostul conducător. Ulterior a fost reîinființată și instalată șef doamna Motreanu, alături de alte două persoane: Vlăducu Nicoleta și Șpan Laura Diana – fost ofițer;
12. Grăjdan Vasilica – soția directorului RAAPPS, Marius Grăjdan, director la Resurse Umane;
13. Davidoiu Maria – soția lui Eugen Davidoiu, fost şef al unor mari companii de stat precum TAROM, Electrica Serv, Termoelectrica şi Societatea Naţională a Lignitului Oltenia. Doamna Davidoiu ocupa la Transgaz poziția de Șef Birou Achiziții;
14. Sandu Viorel – cuscrul lui Ion Sterian, angajat consilier al directorului-general, cu șofer personal și mașină de serviciu, merge frecvent la Roșiorii de Vede unde domiciliază, fiind prezent la serviciu de câteva ori pe lună;
15. Sârbu Ionel – fost polițist în Brăila, șef la Departamentul Terenuri în Transgaz, este omul de bază al lui Ion Sterian și execută multiple sarcini importante pentru acesta, având mașină și șofer și are decontate costurile șederii la Hotelul Diesel din Capitală;
16. Rizea Cornel – nepotul lui Ion Sterian este șoferul acestuia, fiind angajat și ca inginer la Departamentul Terenuri din cadrul BRUA și are locuință de serviciu la Hotelul Diesel din Capitală;
17. Mihai Vasile – șofer al lui Ion Sterian, angajat la BRUA, deși nu își desfășoară activitatea acolo;
18. Costin Emilia – nepoata lui Ion Sterian, Șef Birou Verificare și Monitorizare Achiziții;
19. Lascu Laurențiu – rudă, lucrează în cadrul BRUA;
20. Cănjan Ramona – rudă, activează în cadrul Direcției IT din Transgaz;
21. Petrescu Monica – nepoata, șef la Direcția Achiziții Proiecte Speciale;
22. Lupu Emil – prieten cu Ion Sterian, angajat manager arheologie;
23. Viscopoleanu Veronica – angajată la RAAPPS, este consilier al directorului-general al Transgaz;
24. Fudulică Cristina Mihaela – rudă cu Veronica Vescopoleanu, pentru care s-a inființat ilegal poziția de Șef Birou Verificare Devize şi Evaluare Economică;
25. Andrei Andrei – nepotul Veronicăi Vescopoleanu, inginer în cadrul BRUA;
26. Radu Dumitru – rudă cu Veronica Vescopoleanu, este inginer în cadrul Exploatării Teritoriale București;
27. Albu Mihai – prieten cu Veronica Vescopoleanu, adus de la RAAPPS;
28. Culea Lucica – vecină cu Ion Sterian și soția preotului de unde locuiește directorul Transgaz;
29. Beldiman Ion – a fost înființat special pentru el Departamentul Management Energetic, făcând zilnic naveta Ploiești – București cu mașina de serviciu;
30. Tomescu Claudia – fiica unui ospătar de la Club Floreasca, este inspector la Protecția Mediului;
31. Condrea Claudiu – fiul unui director din Ministerul Economiei, este Șef Serviciu Analiză și Verificare;
32. Ambrozie Cristian – detașat de la RAAPPS la Biroul Devize;
33. Petre Ioana – din Brăila, angajată la Direcția Juridică, vine foarte rar la serviciu;
34. Gurgu Victor – adus de la Brăila și pus director la Exploatarea Teritorială București;
35. Mateș Angela – Șef Departament Resurse Umane, fiica acesteia este angajată la BRUA;
36. Niță Robert – fiul șefului Exploatării Teritoriale Bacău, i s-a înființat o funcție de Șef Birou Acționări Electrice.

Soția, Domnița, activă în afaceri

Soția sa, Domnița Sterian, a figurat ca asociat în două firme cu obiect de activitate de distribuţie a combustibililor gazoşi prin conducte. Prima dintre ele a fost Limodi SRL. În aceasta Domnița Sterian a fost asociată cu Cristian Cosmin Mihai (fiul fostului senator brăilean Dănuț Mihai). În 2018, Cosmin a fost reținut de DIICOT pentru aderare la grup infracţional organizat, trafic de persoane şi proxenetism ca membru al clanului „Ștoacă”. În prezent, Limodi activează la București, cu un acționariat diferit.

Domnița Stereian a mai fost asociată cu Modern Gaz Com SRL, societate înființată controlată de Elena Mihai (soția fostului senator Dănuț Cristian Mihai, adică mama lui Cosmin, cel reținutul de DIICOT cu clanul „Ștoacă”). Societatea a fost falimentată în anul 2011. Aceaasta avea avea un spațiu de la RAAPPS-ul lui Ion Sterian și în 2016 încă figura cu un debit de 115 mii lei către Regia de stat.

Acuzele deputatului Marius Pașcan

Deputatul Marius Pașcan a făcut în 2018 o interpelare în Parlament prin care cerea explicații ministrului Energiei de atunci despre acuzațiile care sunt aduse conducerii companiei Transgaz. Potrivit acestuia, Ion Sterian, contra unei șpăgi, l-ar fi ajutat pe Horia Simu Șchiopu să obțină o despăgubire de aproape nouă milioane de euro de la Autoritatea Națională pentru restituirea Proprietăților și cum DNA l-ar fi transformat din acuzat în martor denunțător. Pașcan mai spune acă Sterian ar fi complotat cu operatorul sistemului național de transport gaze naturale al Ungariei – compania FGSZ – pentru cedarea rezervelor de gaze naturale ale României din Marea Neagră către Ungaria. Și tot Marius Pașcan se arăta intrigat de câștigurile pe care le avea Sterian de la Transgaz.

Averea lui Sterian

O anchetă derulată de Fanatik arată că Sterian a strâns milioane de lei în conturile bancare.

Directorul Transgaz a notat în declarația de avere că deține trei suprafețe agricole cu o suprafață totală de 35 de hectare (10 hectare+16,66 hectare+8,33 hectare), achiziționate în intervalul 2000-2007.

Portofoliul imobiliar al lui Ion Sterian este completat de o casă de vacanță de 245 metri pătrați și de o altă casă, de 198 de metri pătrați, deținute împreună cu copiii. De altfel, pe 14 mai 2021, director Transgaz le-a donat celor doi copii câte un apartament, așa cum informează FANATIK.

Deși salariul lui Ion Sterian este secretizat, venitul anual al directorului Transgaz depășește tradițional 400.000 lei. Conturile lui Sterian adăpostesc însă sume colosale. În nu mai puțin de 17 conturi și depozite bancare, boss-ul de la Transgaz are strânși 3,1 milioane lei, 71.000 euro și 117.000 dolari.

Ciudățenii la stațiile de uscare și măsurare a gazelor

În afară de rețeaua de fost securiști și de cea a rudelor și prietenilor, în Transgaz se pare că sunt și probleme ce țin de funcționarea sistemului energetic național. Jurnalistul Ciprian Purice reclamă faptul ciudățenii la stațiile de uscare și măsurare a gazelor. ”Documentând cu precizie cam tot ce fac „prietenii” mei din companiile de stat din energie, am aflat de situația unor stații de uscare și măsurare a gazelor introduse în sistemul național, unde pe lângă gaz metan se pompează și tot felul de impurități, aer, vapori de apă etc. Procentul e uriaș și s-ar duce spre 35-40%. Însă cei de la Transgaz, căci sunt ale lor aceste stații de uscare/măsurare, raportează o calitate normală a gazului. Și tot calitate normală noi plătim în factură.

În paralel, mă întreb dacă gazele pe care le băgăm în depozite pentru la iarnă sunt tot cam de aceeași calitate, aducă 60% gaz metan, 40% aer. Dacă descoperim asta în toiul iernii ar putea fi prea târziu.

L-am averitzat despre acest fenomen pe vicepreședintelui ANRE, Zoltan Nagy Bege, și am convingerea că o verificare suplimentară n-ar strica. Ar fi o iresponsabilitate sinistră să lăsăm soarta țării în mâinile conducerii Transgaz și a raportărilor gogonate pe care le emit, de genul ”cincinalul în patru ani jumate”, ca în vremurile tinereții lor socialiste”,  spus Purice.