Transgaz face cadou centralei private de la Mintia o rețea nouă de gaze de 56 de km

Statul român a găsit destul de repede o destinație pentru mare parte din cele 91 de milioane de euro provenite din vânzarea centralei de la Mintia: le investește într-o rețea nouă de gaze, de 56 de km, ce va deservi tot centrala de la Mintia. Înțelegerea a fost parafată între Transgaz și cumpărătorul Mass Global Energy Rom SRL la scurt timp după încheierea licitației.

Aflată în conservare din vara anului 2021, în lipsa investițiilor necesare pentru a putea respecta prevederile Uniunii Europene privind protecția mediului, termocentrala a fost scoasă la vânzare.

Câștigătoare a fost declarată, în august 2022, compania Mass Global Energy Rom SRL din cadrul Mass Group Holding. Prețul: 91 de milioane de euro.

Ce nu au spus autoritățile este că, în cadrul procedurii de achiziție, una dintre condițiile impuse se referă la asigurarea de către SNTGN Transgaz a gazoductului necesar pentru asigurarea alimentării cu gaze naturale a Termocentralei de la Mintia.

Traseul noii rețele

Pe 07 septembrie 2022, SC Mass Global Energy ROM S.R.L a informat SNTGN Transgaz SA cu privire la intențiile acestora de a dezvolta, în calitate de câștigător al licitației pentru achiziția Termocentralei de la Mintia, o capacitate de producere energie electrică din gaze naturale de 1.200 MWh, cu un necesar de gaze naturale de cca. 2 miliarde mc/an (cca. 228.000 mc/h).

Trei săptămâni mai târziu, pe 28 septembrie 2022 a avut loc o primă întâlnire între TRANSGAZ și SC Mass Global Energy ROM S.R.L privind racordarea Termocentralei Mintia la Sistemul Național de Transport gaze naturale. În cadrul acestei întâlniri, SC Mass Global Energy ROM S.R.L a comunicat un necesar mărit de gaze naturale de cca. 2,5 miliarde mc/an pentru dezvoltarea unei capacități de 1.700 MWh.

Urmare a Cererii de racordare din 09 noiembrie 2022 depusă de SC Mass Global Energy ROM S.R.L, S.N.T.G.N. Transgaz S.A a emis avizul tehnic de principiu (ATP), în vederea alimentării cu gaze naturale a Termocentralei Mintia.

Conducta propusă urmează traseul Hațeg – Băcia – Mintia.

În acest context, pe ordinea de zi a Guvernului a apărut și o Hotărâre privind declararea proiectului de investiții „Conductă de transport gaze naturale pentru alimentarea CET Mintia” ca proiect de importanță națională în domeniul gazelor naturale.

Promisiuni versus realizări

La cumpărarea termocentralei hunedorene, producător global de energie, Mass Global Energy Rom anunța că va investi 1 miliard de euro în modernizarea ei, conform EuropaFM. De la acel moment nu a mai revenit cu vreun detaliu legat de acest aspect.

Cumpărătorul are obligația ca până la 31 decembrie 2026 să realizeze o capacitate energetică nouă, în bandă, pe gaz și energie regenerabilă.

Cât privește Transgaz, este controlată în proporţie de 58,5% de statul român, prin Secretariatul General al Guvernului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Avem tricolorul pe etichetă, ce mai contează ce înghițim? Dublul standard,...

Ultima găselniță a politicienilor de la PSD este să-i oblige pe comercianții care vând produse provenite din materii prime românești să se asigure că...

Caracatița uriașă a intereselor baronului PSD Horia Teodorescu îngroapă Tulcea în gunoaie

Un document exploziv ajuns la mai multe instituții de forță ale statului scoate în evidență uriașa caracatiță a intereselor țesută de baronul PSD de...