Transgaz operează, de mâine, sistemul național de transport gaze din Republica Moldova

Transgaz România, prin subsidiara sa din Republica Moldova, Vestmoldtransgaz, va începe să opereze, de pe 19 septembrie, Sistemul Național de Transport Gaze din țara vecină, inclusiv în regiunea sa transnistreană.

Este un eveniment de o importanță istorică atât pentru Republica Moldova, cât și pentru România, a declarat într-un interviu, pentru „Radio Chișinău”, directorul Transgaz, Ion Sterian. Acesta susține că în următorii cinci ani vor fi făcute investiții în modernizarea rețelelor de transport al gazelor naturale ale R. Moldova și în conectarea la rețea a gospodăriilor care nu au încă acces la aceste resurse.

Operatorul Național de transport gaze naturale Transgaz preia (din data de 19 septembrie) curent operarea rețelelor de transport al gazelor naturale din Republica Moldova, prin subsidiara sa Vestmoldtransgaz, deținută împreună cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare. Este primul pas important în procesul de integrare europeană, a afirmă Ion Sterian.

„Prin preluarea operării rețelelor de gaze ale Rep. Moldova, este primul pas în procesul de integrare europeană. Partea de transport a energiei electrice reprezintă al doilea pas. La capitolul gaze, s-a închis acest subiect aici, pe partea de transport curent electric există și se lucrează la mărirea capacităților, pe partea rutieră, autostrada va fi și ea gata, cât de curând, de la Iași la Chișinău, că se lucrează. Comisia Europeană susține foarte puternic Guvernul și Rep. Moldova. Îmi doresc să se deschidă cât mai repede toate capitolele de negociere și Rep. Moldova să devină parte a Uniunii Europene”, a spus Ion Sterian.

În acest context, directorul Transgaz România a ținut să îi asigure pe toți cetățenii R. Moldova că preluarea rețelelor de transport al gazelor va însemna mai multă securitate energetică pentru întreaga țară.

„Nu se va întâmpla nimic rău prin preluarea operării Sistemului Național de Transport al R. Moldova, din contră, se va accelera ritmul de racordare a localităților la gaze, atât pentru consumatorii casnici, cât și pentru cei industriali, va crește gradul de securitate în aprovizionarea cu gaze pentru iarna viitoare și pentru anii următori”, a declarat Ion Sterian.

Transgaz România operează, de asemenea prin Vestmoltransgaz, gazoductul Iași – Ungheni-Chișinău, devenit cel mai strategic obiectiv de infrastructură energetică al R. Moldova, în contextul războiului de agresiune nejustificat al Rusiei în Ucraina.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Cine este șeful de serviciu secret care s-a înrolat la AUR

Partidul lui George Simion a început să atragă ca un magnet o serie de rezerviști militari, iar de curând a făcut o achiziție de...
Eugen Teodorovici (INQUAM Photos Octav Ganea)

Un banner mai eficient decât diplomația română

Incidentul petrecut la meciul de fotbal dintre echipa naţională a României și o echipă a unei provincii din Republica Serbia (câștigat de noi cu...