Pandemia a crescut cu 60% plățile cu cardul

Speriați să nu se infecteze cu Covid-19 din cauza banilor cash, tot mai mulți români preferă să plătească cumpărăturile cu cardul. Astfel, numărul tranzacțiilor a crescut cu 60% față de acum doi ani.

Restricţiile impuse în contextul pandemic au condus la creşterea gradului de utilizare a cardurilor emise de bănci în anul 2020, tendinţă care s-a menţinut şi chiar amplificat în anul 2021. Numărul tranzacţiilor de plată cu carduri emise de prestatorii de servicii de plată rezidenţi a avansat cu 61%, în iunie 2021 faţă de iunie 2019, până la 327 milioane, de la 203 milioane, în anul pre-pandemie, informează o analiză potrivit unei analize realizate de DreptulLaBanking, pe baza datelor statistice ale Băncii Naționale a României (BNR).

Valoarea tranzacţiilor de plată cu carduri s-a majorat cu 60%, până la 41,4 miliarde de lei, la finele lunii iunie 2021, faţă de 25,8 miliarde lei în urmă cu doi ani, când nu era pandemie. Comparativ cu luna iunie 2020, creşterea valorii tranzacţiilor de plată cu carduri emise de prestatorii de servicii de plată rezidenţi a fost de 46%, similară cu avansul numărului tranzacţiilor.

Numărul total al cardurilor aflate în circulaţie în România, la sfârşitul lunii iunie 2021, se ridica la 19,2 milioane, cu 8,5% mai mare faţă de luna iunie 2019, când au fost raportate 17,7 milioane carduri. Din cele peste 19,2 milioane carduri în circulaţie la sfârşitul semestrului I 2021, un număr de 16,2 milioane reprezentau carduri de debit şi 2,9 milioane carduri de credit. România are astfel aproximativ un card bancar/cap de locuitor, una dintre cele mai mici valori din statele Uniunii Europene, ca urmare a preferinţei pentru plăţile efectuate în numerar.

Trecerea la cashless şi contactless este o tendinţă care s-a accentuat în ultimii ani pe fondul digitalizării serviciilor bancare, însă la momentul acesta în societatea românească plăţile de retail se efectuează preponderent în numerar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...